Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skinnskattebergs kommunledning: Vi har prioriterat kulturen

Annons

Repetition hos Teatermaskinen i Riddarhyttan.

Vi tycker att det är synd att du ger upp Anders Olsson, Teatermaskinen, och vi delar inte din negativa bild av Skinnskattebergs kommun. Kommunen styrs av oss förtroendevalda och till vår hjälp har vi en professionell förvaltning. Vi fattar varje år många beslut och gör vårt yttersta för kommunens invånare. Du vet också mycket väl, att vi både från höger och vänster inom politiken har försökt stötta Teatermaskinen genom åren, till exempel angående en ny folkhögskola.

Rankingar säger inte allt men eftersom du inleder med påståendet att kommunen är sämst eller näst sämst på alla listor är det viktigt att nämna några fakta. I Statistiska centralbyråns (SCB:s) senaste medborgarundersökning, som gjordes förra året, förbättrades kommunen resultat jämfört med mätningen 2013 på många områden. I kategorierna trygghet, bemötande och tillgänglighet, stöd för utsatta personer, kultur, förskola, äldreomsorg samt i "nöjd-inflytande-index" är kommunens resultat bättre än genomsnittet för samtliga 136 medverkande kommuner. Undersökningen finns att ta del av på kommunens webbplats. Vi har självklart högre ambitioner, men inget blir bättre av att överdriva det negativa och svartmåla sin egen kommun.

I Fagersta-Posten publicerades nyligen det felaktiga påståendet att Skinnskatteberg skulle ha hamnat sist i tidningen Fokus ranking Bäst att bo 2017. Fagersta-Posten rättade felet när man fick klart för sig att Skinnskatteberg placerade sig på plats 260 av 290, före bland andra tre andra kommuner i länet. Värt att notera är också att vår placering i kategorin "att vara ung" var 121 av 290.

En ranking där vi faktiskt ligger sist är Svenskt näringslivs ranking av företagsklimat. Vi vill självklart bli bättre där också och har jobbat strategiskt med frågorna det senaste året. Mot den bakgrunden är det olyckligt att du som själv driver företag - Teatermaskinen är en ekonomisk förening - ställer näringslivsutvecklingen i motsatsförhållande till att vilja göra livet bättre för kommunens invånare.

Du skriver att kommunen inte vill göra några centrala åtaganden. Den formuleringen är hämtad ur ett beslutsunderlag som specifikt gällde en bidragsansökan från Teatermaskinen gällande er karneval. Vi har politiskt prioriterat kulturen. Enligt uppgifter från SCB från år 2014, publicerade av Sveriges Television förra året, hamnade Skinnskatteberg 11 av 290 kommuner när det gäller att satsa resurser på kultur räknat per invånare. Vi är en av endast cirka femton kommuner i Sverige som har avgiftsfri kulturskola. Vi har dessutom avsatt 1,5 miljon kronor extra under 2016 och 2017 till föreningsbidrag. Bland de många mottagarna av det extra stödet finns för övrigt Riddarhyttans Arbetarteater som väl samarbetar med er i fråga om framtidskarnevalen.

Du skriver också att kommunledningen inte fångar upp lokala initiativ. Vi håller inte med dig. Ett aktuellt exempel är att vi just har invigt lekparken Linbaneparken som kom till tack vare ett medborgarförslag. Ett annat exempel är att kommunen i vintras biföll ett medborgarförslag om att kommunen skulle bekosta broddar till alla pensionärer. Utdelningen skedde i samverkan med PRO.

Kommunen har få lagstadgade skyldigheter att bedriva verksamhet eller ge stöd inom kulturområdet men vi tycker liksom du och många andra att det är viktigt. Vi ser gärna att du istället för att ge upp fortsätter engagera dig tillsammans med andra goda krafter som vill bidra till kommunens utveckling.

Carina Sándor (L), kommunstyrelsens ordförande i Skinnskatteberg

Helena Norrby (C), kommunstyrelsens vice ordförande i Skinnskatteberg.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons