Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrämmande tystnadskultur inom förskolan

Annons

Det har under den senaste tiden varit ett antal insändare i Fagersta-Posten om hur arbetsmiljön för barn och personal i förskolan ser ut.

Styrande politiker i Fagersta verkar ovetandes om situationen och likaså de olika cheferna. Det verkar bara vara personalen som arbetar i förskolan som har kännedom om detta (problem?) med en påfrestande arbetsmiljö.

I hela landet pågår ett försök att få ansvariga politiker och chefer att få upp ögonen för förskolans situation genom en helt opolitisk sammanslutning kallad Förskoleupproret som startade hösten 2013. Under #pressatläge (årsskiftet 17/18) försöker förskollärare/barnskötare genom anonyma berättelser beskriva hur verkligheten inom förskolan ser ut. För att läsa dessa berättelser är det bara att googla på Förskoleupproret/pressatläge. Där finns över 1600 korta berättelser om hur personal upplever frustration och att de känner sig otillräckliga i sitt arbete.

Mest skrämmande är den tystnadskultur som vuxit fram under årens lopp och som tagit överhanden hos de som arbetar i förskolan idag. Det verkar som ingen törs säga något. Kanske på grund av rädsla för att bli anklagad för lojalitetsbrist.

Tidigare vågade anställda prata när en journalist ringde eller kom på besök på förskolan. Nuförtiden törs ingen uttala sig alls när en journalist hör av sig utan hänvisar till ”någon annan” eller säger ”jag vet inte, jag har inget att säga”.

Varför har det blivit så här? Varför törs personalen inte berätta hur det är att arbeta i förskolan idag? Kanske för att det tagits upp om och om igen under flera år men att ingen lyssnat. Till slut ger man upp, orken tar slut och resultatet blir total tystnad.

En tystnad som leder till att styrande politikers kommentar ”jag har inte hört något!” faktiskt kan vara sann...

Lilla tysta jag

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons