Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddet för skogen i Fagersta har förbättrats

Annons

Naturskyddsföreningen har reagerat (11 april) på att NVK lämnat in en avverkningsanmälan till Skogsstyrelsen. I sig är det inget konstigt med det eftersom vi har antagit en skogsbruksplan och har ett uppdrag att sköta kommunens skogar på ett ansvarsfullt sätt. Men en anmälan om avverkning, uttag av skogsbränsle eller skyddsdikning innebär inte per automatik att skogen ska skövlas.

Fagersta kommun har varit tydliga med att hänsyn ska tas för natur- och friluftsintressen och har därför i samband med att skogsbruksplanen antogs förra året ställt krav på att skötsel ska ske enligt certifieringarna FSC och PEFC, något som Fagersta kommun nu är certifierade med. Det innebär att skogen ska skötas enligt de krav som ställs för bärkraftigt, naturvårdsanpassat skogsbruk med hänsyn till miljövärden och sociala förhållanden, biologisk mångfald och särskild hänsyn till viktiga rekreationsområden.

Fagersta kommun har också ställt krav på att naturvårdshandläggaren ska inkluderas tidigt i processen inför planerade åtgärder så att allt detta kan värnas och beaktas.

Dessa krav gäller all skog som kommunen äger och sköter och ger i sig ett mycket starkare skydd för skogen än vad som tidigare funnits i kommunen. Det innebär att kan kommer kunna undanta delområden från ekonomiska avkastningskrav, på inrådan från såväl naturvårdshandläggaren som NVK. Det handlar som sagt om en ansvarsfull och långsiktigt hållbar skogsvård, som ska säkra skogens fortlevnad långt in i framtiden.

Gustav El Rachidi

Vice ordförande, NVK

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons