Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta käbbla – gör upp om skolan

Annons

Liberalernas partiledare Jan Björklund och riksdagsledamot Roger Haddad, polistalesman. Presskonferens riksmötet 2017 i ACC Västerås

Om Liberalerna vill behålla positionen som Alliansens ledande skolparti, så borde Jan Björklund på partiets stundande landsmöte i Västerås ställa sig bakom Skolkommissionens huvudsakliga inriktning. Därmed skulle han kunna bli den som öppnar upp för ett välkommet blocköverskridande samarbete på skolans område.

Under decennier har skolan varit föremål för snabba politiska kast och spektakulär konflikt, snarare än långsiktigt samarbete. Vi lärare och skolledare har länge fått lida av att långsiktiga problem åtgärdas av enstaka lyft och motstridiga insatser, av underfinansiering och tillfälliga satsningar. Steg för steg har vi kunnat konstatera att detaljstyrningen fått öka på bekostnad av tilliten till vår profession. Det har gällt oberoende av politisk färg på regeringen.

I våras lämnade Skolkommissionen ett förslag som visar på en väg bort från den här politiken. I och med kommissionens betänkande finns för första gången ett brett genomtänkt helhetsgrepp, förankrat i både forskning och profession. Kommissionen har förslag som Liberalerna rimligen borde tycka är angelägna: ökat statligt ansvarstagande, ökat inflytande från lärarprofessionen, professionsprogram för lärares kompetens- och karriärutveckling, ökade resurser till utbildningsvetenskaplig och praktiknära forskning, liksom en mer behovsstyrd finansiering av undervisning och elevhälsa för att motverka skolsegregationen.

Men Liberalernas hållning till Skolkommissionen har hittills varit avvaktande. Det är synd. Jan Björklund borde på landsmötet öppna för blocköverskridande samarbete utifrån kommissionens slutbetänkande. Enskilda förslag kan säkerligen slipas och förbättras, men Liberalerna borde se helheten i kommissionens arbete som en vägvisare till en bättre skola.En stor poäng är att kommissionen bryter med den politiska detaljstyrning som präglat skolan under lång tid. Moderatledaren Ulf Kristersson uttalade nyligen självkritiskt att ”Moderaterna överdrivit politikernas roll i skolan och underskattat lärarnas roll”. Motsvarande självkritik hos Liberalerna vore välkommet.

Jan Björklund är den partiledare inom Alliansen som tydligt öppnat dörren för blocköverskridande lösningar under nästa mandatperiod. Det finns inget mer strategiskt viktigt område att enas politiskt kring för Sveriges framtid än skolan. Jag uppmanar er att använda partiets landsmöte för att ta på ledartröjan för breda överenskommelser med Skolkommissionen som grund.

Svensk skola och elevernas kunskapsutveckling har allt att vinna på en stabil skolpolitik över mandatperioderna som visar professionen stort förtroende att utöva det yrke vi med glädje valt och med stolthet utövar.

Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande, Lärarförbundet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons