Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialdemokraterna: För en öppen folkkyrka

Annons

Det kristna budskapet är för alla, framhåller skribenten. Bilden: Julkonsert i Västanfors kyrka.

Man kan tycka att kyrkan lever i sin egen värld och samhället i övrigt har inte något med den att göra. Men innerst inne vet vi att vårt dagliga liv är starkt färgat av värderingar som grundas där. Vår vilja att göra rätt och gott i vår värld är lika mycket grundad på tro som på andra ideologier.

Vi i Socialdemokraterna ser att den kyrkliga demokratin hotas med nomineringsgrupper som vill stänga människor ute. Där vi socialdemokrater välkomnar kvinnliga präster, vigslar för samkönade par, internationellt biståndsarbete och en utåtriktad, förtroendeingivande lokal församling, finns det andra nomineringsgrupper som vill villkora deltagandet och stänga ute de som inte passar deras snäva, inskränkta och elitistiska normer. Att kräva motprestation för hjälp och stöd i kyrkan är helt emot våra värderingar. Varje människa äger rätten över sin egen person och tro. Och varje människa har ett värde.

I en öppen folkkyrka ska alla kunna delta, bidra och möta en medmänniska i svåra stunder. Ingen ska stå vid en stängd dörr, om vi stänger dörrarna för de som inte är ”som oss” stänger vi också dörrarna för det kristna budskapet. Vår församling i Västanfors-Västervåla har under åren utvecklats till en god samhällsbärare med flera verksamheter, bland annat förskola och skolor, begravningsbyrå och behandlingshem. Inte att förglömma våra fina kyrkogårdar, de goda luncherna på Lindgården och de väl omhändertagna kyrksalarna.

I och med att församlingen arbetar inom så många områden vill vi uppmärksamma och visa uppskattning till alla som är anställda i kyrkan och alla som gör en ideell insats, stor som liten. Vi vill arbeta för att kyrkan ska vara en attraktiv arbetsgivare med allt det innebär, att verksamheterna ska hålla kvalitet och fortsätta vara en självklar del av vårt samhälle. Där ser vi socialdemokrater hur fantastiskt det är med öppna dörrar för alla Fagerstabor.

Vår församling är unik på många sätt och vi vill värna om integriteten, ärligheten och det goda samarbetet. Framtidens Fagersta bygger vi tillsammans! Socialdemokraterna ser att det är viktigt med politiken i kyrkan, vår nomineringsgrupp speglar i mångt och mycket befolkningen, och vi är övertygade om att ”om alla tänker lika, tänker ingen särskilt mycket”. Våra olika erfarenheter är en faktor för en säkrare demokrati.

Genom politiken kan vi borga för att de skattefinansierade verksamheterna sköts på ett säkert sätt, så församlingen inte brister i förtroende hos medborgarna i Fagersta. Vi vill uppmana alla medlemmar i Svenska kyrkan att gå och rösta söndagen den 17 september. Rösta för en öppen Folkkyrka!

Lena Eldståhl, Socialdemokratiska kyrkogruppen i Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons