Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialliberalism är motkraft till populister

Annons

President Emmanuel Macron.

I det nyligen genomförda franska presidentvalet såg världen optimism vinna över pessimism. Öppen globalisering och socialliberalism segrade över sluten nationalism. Frankrikes nye president lovar att försvara Europa. Emmanuel Macron varnade för hoten mot det öppna samhället. Han förespråkade friheten och pluralismen – kärnan i den europeiska unionen.EU är värt att försvara. För 67 år sedan togs de första stegen in det mest effektiva fredsprojektet i historien. Efter två världskrig var det människors längtan efter fred och frihet som var drivkraften i bildandet av den Europeiska unionen och som fått länder att samarbeta, vilket har hållit kriget borta.

Macrons vinst över det vulgärnationalistiska Front National är en seger för alla liberaler. Vi kan se att stödet för europeiskt samarbete har ökat också på andra håll. Människor går inte på populisternas skrämselpropaganda. I både Österrike och Nederländerna såg vi hur progressiva vann över nationalister.

Nu krävs att samarbetet utvecklas. EU måste bland annat leverera mer trygghet i medlemsländerna. Liberalerna vill som enda svenskt parti se ett europeiskt FBI, och en europeisk åklagarkammare. Om kriminella nätverk inte bryr sig om nationsgränser, kan inte polisarbetet bara vara nationellt.

Ovanstående beskrivning av det franska presidentvalet och dess påverkan på EU, är baserat på en artikel av Liberalernas utrikespolitiska talesperson, Birgitta Olsson. Vi L-kommunpolitiker ställer oss till fullo bakom ovanstående men vill också betona vikten av att den socialliberala ideologin även får genomslag på lokal nivå, i våra kommuner. Det är vår socialliberala ideologi som är huvudmotståndaren mot de populistiska rörelserna runt om i världen och det gäller även lokalt. Det franska valet visade att vi kan vinna.

För att kunna ta striden även på lokal nivå, för att kunna påverka mot ett mera socialliberalt samhälle, så måste vi bli flera. Vi står inför ett val och vi vill bli stora nog att kunna påverka med våra grundläggande värderingar nu när traditionell höger-vänsterpolitik håller på att ersättas av kortsiktig populism.

Vill ni strida tillsammans med oss så vet ni var vi finns.

Magnus Bohman, ordförande Liberalerna Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons