Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spräng huset i luften

Annons

Högbyn, nedlagd slalomanläggning i Fagersta.

Tiden var slutet på 70-talet, början på 1980 någon gång. Ordföranden i fritidsnämnden och jag stod utanför Högbyrestaurangen och diskuterade. Jag säger med en gest åt byggnaden "spräng sk-t-n i luften"! Jaa, om det ändå vore möjligt, säger nämndordföranden.

I en tid av storvulenhet då bruket gick för fulla segel och allt var uppåt skulle väl vi i Fagersta inte vara sämre än de andra uppåt landet. Vi behövde så klart en högfjällsrestaurang med fönsterbord och allt.

Men vid tiden för vår diskussion hade byggnaden sedan några år bara bidragit med bekymmer. Den ena miljonen efter den andra fick läggas ner på att modernisera kök, ventilation med mera, med mera. Högbyn gick med stora förluster och olika idéer avlöste varandra för att på något sätt rättfärdiga byggnaden.

Men det var inte Högbyn som gick med förlust. Det var monsterbyggnaden. Hade bokföringen visat hur de olika kostnadsposterna såg ut hade vi sannolikt haft kvar vår slalomanläggning. Förslagsvis med en värmestuga, där man kunde få en kopp kaffe, en kanelbulle och kanske en varm korv, passande till formatet i övrigt.

Under de följande åren fram till nu har vi sett mer eller mindre lyckade insatser där vi inför satsningarna hurrat och sedan gråtit. Och nu är det dags igen. Och hur ser drömmen ut nu? Jag återkommer till min gest mot byggnaden: Spräng sk-t-n i luften!! Nu är det möjligt. Gör det innan det är för sent. Det kostar en slant, men blir en besparing i långa loppet och Högbyn kan få en återstart, för att så småningom bli den fritidsanläggning som läget förtjänar och som den en gång var.

Jan Klasson, före detta ordförande i Högby Alpina

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons