Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Språnget har gett många en nystart i livet

Annons

För några år sedan startade Fagersta kommun Språnget – ett projekt som snart blev ordinär verksamhet med ett gediget stöd för att som tidigare arbetslös kunna ta ett stort språng in i framtiden. Fagersta kommun har för övrigt ett bra socialt ”förspel” för att personer som aldrig haft en förankring på arbetsmarknaden skall kunna nå en gedigen utbildning eller ett fast jobb. Man arbetar bland annat med drogavvänjning, stödboende, arbetspraktik och kommunala anställningar som en första etapp i ett längre program. Sedan kan individerna välja att gå med i Språnget – med en fast kommunal anställning som trygghet.

I Språnget har de aktuella personerna kommit till en för dem helt ny utvecklingsmiljö där varje individs egna önskemål styr vad som händer. Utvärderingarna visar att kvinnor och män redan från första dagens samtal känner att stödpersonalen diskuterar och låter sig påverkas av varje persons totala livssituation. Därefter arbetar man med varje individs önskemål, erfarenhet, egna drömmar och ambitioner om utbildningar och jobb. Trots att man bara varit fyra personer i arbetsgruppen har resultaten blivit enastående.

Språnget arbetar med fem olika mål – personliga, sociala, hälsomässiga, kulturella och professionella – där en skicklig beteendevetare gör en kolossalt viktig insats från första arbetsdagen. Efter hand tar en likaledes erfaren yrkesvägledare vid och samtalar om olika möjligheter att nå huvudmålet - egen försörjning. Drygt 300 personer har deltagit sedan starten 2010.

I Språnget-processens sista arbetsfas realiserar man arbetspraktik eller provanställningar på olika företag och förvaltningar i regionen, vilket följs upp kontinuerligt. Dessförinnan har man haft olika moment som kunskapsseminarier, individuella utbildningar och en rad andra aktiviteter vars inriktning styrts av deltagarnas behov.

Redan efter 20 månaders arbete hade hela 43 procent av 83 personer som avslutat sin projektperiod fått egen försörjning och 11 procent börjat studera. Framgångarna har fortsatt under senare år där 45 procent fått ett arbete eller börjat studera under 2014, 58 procent 2015 och 57 procent förra året. Det mest sensationella är kanske att gruppen utomeuropéer 2015 nådde upp till drygt 61 procent av målen och året efter 44 procent.

Dessa resultat är utomordentligt bra jämfört med flertalet satsningar i övriga landet.Men säg den lycka som varar för evigt. Nyss fick jag nämligen veta att Språngets framgångar drabbats av den interna Jantelagen. Programmet läggs ned trots nationella applåder. De arbetslösa får som alltid betala priset för byråkratins misslyckanden – även i Fagersta!

Ronny Svensson, Fil lic i kulturgeografi

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons