Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Språnget i Fagersta fortsätter – i ny form

Annons

Niclas Bergström (S)

Stig Henriksson (V) vill försöka göra gällande att den verksamhet som under ett antal år bedrivits som projekt i form av Språnget nu slås sönder, att det beslutats att verksamheten ska försvinna och att namnet inte längre får användas. Det är en beskrivning som inte stämmer överens med faktiska förhållanden.

Språnget och de insatser man bedrivit där för personer långt från arbetsmarknaden är alltför viktig för att bedrivas i projektform. Hela 200 personer har under de fem år som projektet bedrivits tagit sig igenom Språnget med goda resultat. Kommunen har därför fattat beslut om att skjuta till tre miljoner kronor för att vidareutveckla Språngets verksamhet och få denna helt införlivad i kommunens ordinarie verksamhet. Denna ambition delades av ett helt enigt kommunfullmäktige och det politiska beslutet står fast.

Med andra ord, Språngets verksamhet ska inte upphöra. Det ska vara en verksamhet som bedrivs av kommunen, som en del av kommunorganisationen.

Vi har alla en gemensam utmaning att ta oss an, det finns drygt 2 000 inskrivna personer på Arbetsförmedlingen här i Fagersta idag. Två tredjedelar av dem är från Fagersta. Två tredjedelar av dem nyanlända. Hälften av de nyanlända utan gymnasieutbildning. Alla insatser vi gör inom kommunen har på ett eller annat sätt koppling till detta, vi måste göra allt vi kan, med alla verktyg vi har i verktygslådan – för att få ut dessa människor i eget arbete och egen försörjning.

Så man behöver inte fundera på varför det är viktigt för oss att Språnget blir en del av vårt ordinarie arbete. Frågan är på socialförvaltningens bord och det måste fungera så att förvaltningen och ytterst förvaltningschefen formar organisationen på bästa sätt, som bäst matchar det uppdrag som givits. Uppdraget om vidareutveckling av Språnget har inte på något sätt varit otydligt.

Niclas Bergström (S), ordförande socialnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons