Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stig Henriksson: Varför privatisera SFI?

Annons

Enligt det något svårtolkade protokollet från 14 december 2016 beslutar det politiska styret i utbildningsförbundet NVU att ge förbundschefen två uppdrag. Dels att se över förutsättningarna att lägga ut SFI på entreprenad, dels att starta processen med en upphandling. Något som förstås upprört de många kompetenta och behöriga SFI-lärare NVU hittills haft, till skillnad till exempel från det privatiserade Avesta.

Även om vi glömmer att privatisering av halva verksamheten verkar gå mot strömmen både politiskt och vad folk i allmänhet tycker om vinster i välfärden, särskilt de i skolan.Även om vi glömmer att det, såvitt jag kunnat hitta, inte finns några belägg för att det blir bättre med en privatiserad SFI; snarare tvärtom. Alltså; billigare kan man få det, men resultaten krymper mer än utgifterna.

Men borde inte den så kallade förbundsordningen följas: I NVU:s förbundsordning § 12 står att läsa: Respektive kommun ska ges möjlighet att ta ställning innan sådana beslut i kommunalförbundets verksamhet fattas, som är av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt.

För oavsett vad man säger i FP; i protokollet från NVU:s direktion står det i svart på vitt: förbundschefen ges i uppdrag att starta processen med en upphandling.

Stig Henriksson (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons