Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa isoleringen av barn under 15 år

Annons
Isolering av minderåriga är förkastligt, enligt skribenterna. Foto: FP-arkiv

Sveriges Radio har i ett antal granskande reportage avslöjat att till synes godtycklig isolering av barn och unga förekommer på hem som drivs av Statens institutionsstyrelse (SiS). Vittnesmål har framkommit om att isolering skett i upp till ett dygn.

De som utsatts har ibland haft självskadebeteende, eller varit utagerande. Men även triviala anledning har framförts: man har talat ett annat språk, eller slängt en apelsin.

Så kallad avskiljning av en ung person är tillåtet. Det kan vara nödvändigt under korta stunder för att skydda barnet eller andra. Däremot får det under inga omständigheter användas som ett straff.

Ibland avlägsnas den unges kläder för att förhindra självskada. Det är uppenbart för alla att det utgör en mycket stark påfrestning att bli avklädd och instängd i ett kalt rum med enbart en gummi-madrass. Barnen har varit så unga som nio år.

Vi liberaler kräver ett omedelbart stopp för isolering av barn under 15 år. Vidare vill vi omgående se en undersökning om hur vanligt förekommande det är att barn utsatts för denna behandling.

Liberalerna har drivit på för att LVU-utredningen skulle ha ett fokus på barns rättssäkerhet, även vid ingripande skyddsåtgärder. Vi såg också till att Lex Sarah numer även gäller SiS och vi förstärkte tillsynen och uppföljningen.

LVU-utredningen har funnits på regeringens bord i ett år nu. Remisstiden gick ut i november 2015. Det är hög tid att regeringen lämnar förslag till riksdagen.

I LVU-utredningen finns bra förslag, och i samarbete med riksdagspartierna skulle det inte vara svårt att få något konkret uträttat.

Utöver det driver vi liberaler också att det görs en automatisk granskning varje gång lagen om vård av unga (LVU) tillämpas. Tvångsomhändertagande av unga människor är ett omfattande ingrepp, och precis som att en utredning tillsätts varje gång en polis avfyrar sitt tjänstevapen bör en utredning om vad som lett fram till att ett barn eller ung person omhändertagits alltid göras.

Viktigast av allt är att få ett omedelbart stopp för att barn isoleras. Minderåriga med psykiska eller sociala problem ska ha vård – inte straff. Som liberaler kan vi aldrig någonsin acceptera att samhällets mest utsatta blir föremål för missförhållanden i statens regi.

Christina Örnebjär (L)

Barnpolitisk talesperson

Anita Lilja-Stenholm (L)

Gruppledare, Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons