Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stoppa kalhygge av värdefull skog

Annons

Skogen mellan Fagersta och Ötjärn är ett mycket populärt och välbesökt område för motion, svamp- och bärplockning och jakt. På stora delar av området växer bland annat 120 år gamla tallar, olika orkidéer, och gott om matsvamp. Många stigar snirklar sig genom det vackra skogslandskapet och bjuder in till promenader och joggning.

Måndagens kommunfullmäktige ska behandla skogsbruksplanen för 2015-2024. Om den antas betyder det att den gamla skogen (100-120 år) ska slutavverkas, det vill säga kalhuggas. Men vi är många som vill bevara skogens natur- och sociala värden för framtiden, och undvika kalhyggen.

Undertecknad har lämnat en motion som föreslår att den gamla skogen som enligt skogsbrukplanen ska slutavverkas, får leva kvar utan avverkning, och att skogsvård i de yngre skogsområdena tillämpar hyggesfritt skogsbruk, till exempel kontinuitetsskogsbruk, där gallringar som plockar ut mogna träd och lämnar mindre att växa vidare. Fagersta kommun bör söka stöd för att skydda den äldre skogen i detta område. Naturvårdsverket satsar genom stöd (LONA) på att stimulera kommuner som vill inrätta tätortsnära områdesskydd och kommunala naturreservat.

Tyvärr tar inte kommunfullmäktige upp den sedan länge inlämnade motionen om skogen, som bör behandlas tillsammans med skogsbruksplanen. Trots att skogsbruksplanen tas upp två år efter att den borde börjat gälla. Vad är skälet till att inte ta upp motionen i samband med skogsbruksplanen?

Pia Boiardt (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons