Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sven-Erik Bucht (S): Hela landet ska hålla ihop

Annons

Landsbygden måste stärkas, anser statsrådet Sven-Erik Bucht.

Sverige har under lång tid dragits isär. Klyftorna har ökat och landsbygden har försakats. Så här får det inte fortsätta. Regeringen har nu fullt fokus på landsbygden och vill vända utvecklingen med ett samhällsbygge för ett land som håller ihop.

Jag bor i Karungi, en liten by vid Torne älv norr om Haparanda, och där har jag bott hela livet. Jag har själv sett lanthandeln stänga och vet att många upplever att staten drar sig tillbaka och att välfärden och servicen försämras. Som landsbygdsbo vet jag hur viktigt det är att saker och ting fungerar även utanför städerna och att det finns jobb, butiker, skolor, uppkoppling mot internet och mycket mer.

Jag vill veta mer om vad människorna i hela vårt land tycker om samhällsutvecklingen. Därför genomför jag nu en Sverigeresa som tar mig till samtliga län och ett 50-tal landsbygdskommuner. Den 27 februari går min färd till Västmanlands län där jag ska träffa många landsbygdsbor. Jag ska bland annat besöka Gröna hagars kött som är Krav-godkända lantbrukare i Sala. I Skinnskatteberg arrangeras ett öppet möte där jag hoppas få höra många kloka förslag och tankar.

Jag kommer ta med mig synpunkter och idéer till regeringens fortsatta arbete för att människor ska kunna bo, leva och jobba på landsbygden. Regeringen har hittills bland annat:

– Höjt det permanenta stödet till välfärden i kommunerna med 10 miljarder per år

– Tagit fram en nationell livsmedelsstrategi som ska öka den svenska matproduktionen och skapa fler jobb, på detta investerar vi en matmiljard

– Infört ett driftstöd till lanthandlar

– Avsatt över 4 miljarder till bredbandsutbyggnad på landsbygden

– Börjat flytta ut statliga jobb från Stockholm till hela landet

Fler bra saker är på gång, som den parlamentariska landsbygdskommitténs 75 förslag för en sammanhållen landsbygdspolitik som nyss överlämnades till regeringen. Förslagen är nu ute på remiss och målet är att vi ska lägga en landsbygdsproposition under våren 2018.

Regeringen arbetar även intensivt med att ta fram Sveriges första nationella skogsprogram. Skogen är en nyckel i övergången från ett fossilberoende samhälle till ett grönt biobaserat samhälle.

Det här är såklart inte tillräckligt, utan vi måste göra mer men det tar tid att vända utvecklingen. Det här dock är en bra början och regeringen tror på en ljusnande framtid för landsbygden.

Att se till alla människor och till hela landets utveckling är en del av den svenska modellen. Och den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas. Jag ser fram emot dagens besök i Västmanlands län för att lyssna och få med mig fler idéer kring hur vi ska ha ett land som håller ihop.

Sven-Erik Bucht (S), landsbygdsminister

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons