Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ta ert ansvar för SFI-haveriet

Annons

Fagerstas tidigare kommunalråd Stig Henriksson (V) bemöter ett inlägg från S och M.

Sent omsider går nu de ansvariga för SFI-haveriet i svaromål (11/8).

I vanlig ordning så är varken NVU:s nuvarande ordförande Ola Wahlsten eller tidigare ordförande Henning Bask ansvarig – utan det är förstås undertecknad.

Exakt hur står höljt i dunkel, men jag lämnar det därhän. För fakta kvarstår:

I juni stod mer än 100 personer i kö för att börja Svenska för invandrare, SFI. Två tredjedelar har köat så länge att kommunen bryter mot lagen. Men framförallt så försenas ju deras möjligheter att komma i egen försörjning. Efter två år går annars försörjningsansvaret över från staten till kommunen. Att människor dessutom far illa och riskerar att passiviseras gör saken än värre.

Att dra ner så kraftigt på SFI är att flytta högre kostnader framför sig. Helt obegripligt då kommunen, efter att regering och Vänsterpartiet kommit överens, fått pengar just för att göra extra insatser för integrationen. Hela 48 miljoner kronor fick enbart Fagersta kommun i extrapengar, men istället för att använda dem väljer kommunen att istället redovisa ett överskott på 43,2 miljoner.

Det som hänt är att en tredje utredning sjösatts och förbundschefen sparkats vilket i sig kostar nästan en miljon.

Istället för att skylla på andra vore det mer intressant att höra vad NVU:s politiska ledning konkret ska göra för att komma till rätta med den allvarliga situation de skapat.

Stig Henriksson, riksdagsledamot (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons