Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppvärdera vårdjobb!

Annons

Äldreomsorg. Två anställda, ibland bara en, ska lägga åtta-tio äldre på kvällen. Städning måste klämmas in och de får själva städa allmänna rum och toaletter. Vikarier kommer och går eller blir man helt utan.

I hemtjänsten springer personalen in med andan i halsen, oftast klockas tiden de får vara där. Matlådor lämnas för flera dagar i rad, mikron sätts på och sedan får personalen gå när maten tas ut. Visstidsanställningar liksom deltider är vardagsmat.

Det här handlar om människorna, de allra flesta kvinnor, som varje dag tar hand om våra äldre. En ny rapport från Kommunal visar nu att arbetsmiljön i äldreomsorgen är så undermålig att 22 procent av medlemmarna helst vill byta bransch inom tre år.

Så här kan vi inte ha det. Det påverkar självklart kvaliteten i äldreomsorgen till det sämre och innebär att personalbristen i framtiden kommer att vara stor. Enbart 3 500 sökande till Omvårdnadsprogrammet i hela landet visar tydligt på hur oattraktivt ett sådant viktigt yrke som undersköterskans har blivit. Alla kvinnor livsvillkor påverkas eftersom det är vi som får rycka in på obetald fritid eller gå ned i arbetstid för att fixa omsorgen när det brister.

Högerregeringen har satsat 140 gånger mer på skattesänkningar, mest till dem som redan har det bäst. Det visar att högerns prioriteringar alltid är sänkt skatt. Och det får konsekvenser eftersom skatt är det som finansierar äldreomsorgen.

För de 15 miljarder regeringen väljer att lägga på sänkt skatt i årets budget kunde 10 000-tals undersköterskor ha anställts, taxor sänkts, matens kvalitet i äldreomsorgen förbättrats, löner höjts och delade turer blivit ett minne blott.

ekonomisk-politisk talesperson

Eva Olofsson (V)

vårdpolitisk talesperson

Anna Eriksson (V)

distriktsstyrelseledamot Vänsterpartiet Västmanland

Ulla Andersson (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons