Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utred vad nya bolag betyder för NVK

Annons
Vad händer med NVK och dess anställda när kommunala fastighetsbolag bildas i Fagersta? Bilden: grävarbeten utanför Brinellskolan.

Redan ett år innan utredning med konsekvensanalys och ekonomisk kalkyl beslutade Fagersta kommun att man var positivt inställd till att bilda fastighetsbolag. Väl uppe i KF i november i år insåg politikerna, efter en insändare i FP, att det fortfarande inte finns något ordentligt underlag för att fatta beslut.

Som Fagerstabo och skattebetalare förväntar jag mig en redig utredning innan beslut tas. Ett "klipp- och klistra-dokument från SKLs snart sju år gamla bok om fastighetsbolag och en kurs med PWC är i alla fall inte fullgott underlag för min del för att föra över kommunens fastigheter och bostäder till bolag utan kommunal insyn.

Jag hoppas att ekonomerna inom Fagersta kommun har förstått att hyrorna sannolikt kommer att behöva höjas om det blir ett kommunalt bostadsbolag. Jag antar att NVK med flera inser att NVK:s hyresförvaltare och fastighetsingenjörer för bostäder sitter löst om det blir bostadsbolag. Det är nämligen aktuellt med upphandling och det finns så klart ingen säkerhet att NVK skulle vinna den. Det kan lika gärna bli en privat aktör i tre år, sedan NVK en tid, sedan privat aktör något år igen. På nytt ska dessa aktörer då sätta sig in i bostäderna och dess förvaltning. Hyresgästerna får olika kontaktpersoner för olika år.

Arbetsmiljön på NVK är uppenbarligen undermålig. Knappast kan den bli bättre av att framtiden är osäker. Personal slutar på löpande band och det råder anställningsstopp tills en genomlysning för några hundratusen kronor har gjorts. Kommunalrådet menar att "utredningen" har varit offentlig. Men NVK:s förbundschef Peter Håkanson meddelande på personalens arbetsplatsträff den 14 november att det inte finns någon som helst information kring fastighetsbolag att förmedla vidare till personalen.

Är det så här stora beslut avgörs i Fagersta kommun och är det så här personalpolitiken ser ut? Nej fram med en riktig utredning. Vad anser SKL idag om kommunala bolag? Vad kostar det att föra över kommunens fastigheter och bostäder till bolag. Vad kostar det att registrera bolagen? Hur påverkas NVK och Norbergs kommun? Hur påverkas hyrorna för allmännyttjan? Hur mycket personal krävs i de båda bolagen? Ja frågorna är många. Hoppas vi kommunmedborgare får svaren också.

Riktig utredning önskas

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons