Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V: Bekymmer skjuts fram

Annons

Eftersom Socialdemokraterna och Norbergsalliansen kommit överens om en budget för Norbergs kommun väljer vi att beskriva våra resonemang här.

Vänsterpartiet i Norberg var redan inför förra valet djupt oroade över det ekonomiska läget i Norbergs kommun och sa konsekvent nej till satsningar på idrottshallar och liknande. Idag finns en stor oro bland personalen inom vård, skola och omsorg då man inte upplever sig kunna upprätthålla en god och säker verksamhet. Det ser vi som mycket allvarligt eftersom vi, precis som flera av företagsledarna här i kommunen, tror att skola och barnomsorg av hög kvalitet är en av de viktigaste faktorerna för var man väljer att slå ner sina bopålar.

Vi tror också att fortsatt stöd till allt det ideella arbete som görs är centralt för vår attraktivitet.

Det budgetförslag som S, FP, M och C har skrivit ihop sig om innehåller flera stora risker då det bygger på:

Antagandet att Norbergs kommun är cirka 40 invånare fler än vi är idag. Det gör att intäktssidan är beräknad till cirka 1,5 miljoner kronor mer än det troligen kommer att bli.

Att kommunen i stället för att försöka bygga upp sin mycket låga soliditet använder sitt kapital till den dagliga driften. Med pensionsskulden inräknad har kommunen idag större skulder än tillgångar!

”Besparingar” som inte har konsekvensutretts vilket gör att det kanske inte blir någon besparing för kommunen.

Sammantaget innebär detta att kommunen fortsätter skjuta bekymren framför sig.

Några förslag från vår sida är till exempel att minska ramen för NVK:s dagliga drift av våra verksamhetsfastigheter, ta bort timarvodena för oss politiker samt att ta bort förvaltningschefsledet.

Vi i Vänsterpartiet är så måna om kvaliteten i kommunens basverksamheter att vi kan tänka oss en mindre skattehöjning tillfälligt för att säkerställa en god kvalitet i skola och äldreomsorg.

Det tror vi är en bättre väg att gå än till exempel att ”låna” av kommunens anställdas pensionspengar såsom Socialdemokraterna och Norbergsalliansen vill göra.

vänsterpartister i Norbergs kommunfullmäktige

Ulrica Persson, Pratima Åslund och Kent Persson,

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons