Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V: Bra satsning på kortare arbetstid i Norberg

Annons
Kent Persson (V)

Demokraterna i Norberg (DiN) påstår i en insändare 17/1 att de etablerade partierna som strategi inte besvarar frågor/påståenden från DiN. Då vill jag gärna påminna er om att undertecknad svarade DiN i början av november på frågor kring beslutet att korta arbetstiden för personal inom hemtjänsten.

I denna artikel påstår DiN att orsaken till att sjukfrånvaron fördubblades mellan 2015 och 2016 inom hemtjänsten vara att deltid blev heltid. Om så är fallet borde slutsatsen bli att korta arbetstiden till 6,5 timma/dag är en klok åtgärd.

DiN påstår vidare att införande av heltid och en förkortad arbetstid resulterar i kostnader om 5-6 miljoner kronor och ett stort mänskligt lidande inom hemtjänsten. Ett påstående helt gripet i luften då arbetet med en förkortad arbetstid startar först under 2018 till en budgeterad kostnad på 1,3 miljoner kr under 2018.

Rätten till heltid är ett avtal som tecknades mellan Kommunal och SKL för snart ett år sedan. Avtalet säger bland annat att heltid som norm ska vara infört senast 2021. I Norberg kommer arbetet att i ett första steg inriktas på personalen på Björkängen.

Rätten till heltid som norm ska ses som en rättighet och deltid som en möjlighet. Detta är en bra reform som vänsterpartiet länge drivit och som vi helhjärtat stödjer.

Slutsats: Det är för tidigt att påstå att en kortare arbetstid och rätten till heltid lett till ett mänskligt lidande och en kostnad på 5-6 miljoner kronor.

Kent Persson (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons