Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vackra ord räcker inte för att skydda skogen – ta beslut

Annons

Svar till Gustav El Rachidi. Att du fyller insändarsvaret med vackra ord som ansvarsfullt och naturvårdsanpassat, långsiktigt hållbart skogsbruk som tar hänsyn till både biologisk mångfald och friluftsintresse ger oss hopp om att detta ska bli sant.

Det är ju det vi vill med våra förslag; att kommunen ska agera så, och inte tvärtom, att slutavverka nästan all äldre skog. För idag är planerna just att kommunen ska slutavverka denna skog, och inte något annat. I sanningens namn ska sägas att den kommunägda äldre skogen söder om Fagersta redan har slutavverkats och markberetts de senaste åren; det vill säga skövlats. Och i sanningens namn ska sägas att slutavverkningsanmälningar (nej inte gallring eller liknande) har lämnats in gällande fyra områden norr om Fagersta just precis i friluftsområdet. Trots att Naturskyddsföreningen med många fler bett kommunen att ta hänsyn till både biologisk mångfald och friluftsliv där.

Naturvårdshandläggaren hade fyra månader efter att slutavverkningarna lämnades in fortfarande inte kopplats in i processen. Det är sanningen. Och i ärlighetens namn har naturvårdshandläggaren redan konsulterats kring planen för ett år sedan inför beslut och säger i sitt yttrande: ”Se över hur en större andel av den äldre skogen kan sparas än i förslaget!” och ”Se över hur målklasserna PF, NS och NO används och öka klassningen av PF och NS för att planera ett mer hållbart skogsbruk.”

Nu har vi återigen lämnat in förslag om att ge detta område ett formellt skydd. Det kallas NS, Naturvård med skötsel, vilket betyder att det inte lämnas helt orört, utan att hänsyn tas. Oavsett hur många vackra ord som sägs om att ta hänsyn och skydda området, så blir det bara verklighet när beslut om skydd och inte skövling har fattats. Krångligare än så är det inte. Vi hoppas nu att detta blir verklighet.

Naturskyddsföreningens styrelse:

Pia Boiardt, Karin Bergman, Erika Rasila, Christer Lindberg, Lars- Erik Hedman, Magnus Stjersntröm, Mikael Puranen, Heidi Alatalo, Seppo Ormiskangas

Fotnot: PF = Produktion med förstärkt miljöhänsyn. NO = Naturvård, orört. NS = Naturvård med skötsel.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons