Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var är den politiska glöden i Norberg?

Annons
En kommunal kundtjänst som hjälper medborgarna att hitta rätt, föreslås av skribenterna.

När man slår upp den lokala tidningen så kan man minsann inte tro att det är valår. Insändarsidan gapar förvånansvärt tom. Där det nu skulle vara full debatt mellan de lokala partierna kan man bara läsa riksanknutna artiklar som de flesta bara skummar förbi.

Var finns den politiska viljan och glöden – inte i Norberg om man skall tolka den totala frånvaron av debatt. Demokraterna har vänt på många stenar under det senaste året. Vi har hittat många saker som rest frågor men det är enbart ett fåtal av de ansvariga politikerna som trätt fram och förklarat eller argumenterat.

Har åren med ett maktfullkomligt socialdemokratiskt styre tagit död på både den politiska viljan, oppositionen och debattlustan. Det är en relevant fråga eftersom inga partier verkar svara upp till de inviter som Demokraternas, enträget, bjudit upp till. Det finns ingen direkt förklaring till varför Demokraterna skall behandlas som panelhönor. Förklaringen kanske ligger i att social-demokraterna är de som brukar föra i dansen och de vill väl ogärna vara den som tvingas följa.

Att beskriva Norberg som en kommun där medborgarna har ett direkt inflytande vore att överdriva. Vi har lämnat in 12 olika medborgarförslag där fullmäktige redan har avslagit hälften av dem. Möjligheten att påverka processen är minimal och utmanande.

Demokraterna har sedan ett år tillbaka på olika sätt försökt visa för medborgarna vad vi vill göra och vad vi står för.

Vi föreslog att de äldre skulle få en snaps till maten på helgerna. Förslaget retade upp sossarna eftersom de ansåg att vi stal idén från dem. Demokraterna fick minsann inte ta åt sig äran för det. Skillnaden var dock att Demokraterna föreslog en permanent pub som kunde vara öppen på helgerna. Sossarna ansåg att det räcker med en pub 4 gånger per år. De gamla får alltså en snaps eller en öl varje årstid. Snacka om förmynderi. Det kommer vi att ändra på om ni lägger en röst på oss.

• Demokraterna vill att kommunen prioriterar skola och förskola. Vi vill se mer undervisning och pedagogik och mindre administration. Det kommer att höja Norbergs status och locka behöriga lärare.

• Demokraterna vill att kommunen utvecklar istället för avvecklar byarna runt Norberg. Demokraterna vill prioritera byarnas status i kommunen. Vi skall prioritera infrastruktur och samhällsservice i byarna. Det gör det attraktivare att bo på landsbygden än vad det är idag.

• Demokraterna motsätter sig att vår miljö exploateras av multinationella företag. Hanteringen av vindkraftsprojektet i Norbergs och Avesta kommun får stå som ett avskräckande exempel där politiker kör över den lokala ortsbefolkningen. Demokraterna hade inte tillåtit detta.

• Demokraterna vill att vi utvecklar den lokala demokratin och kommunens samhällsservice till medborgarna. Vi vill att det inrättas en kommunal kundtjänst som hjälper medborgarna att hitta rätt och kunna ansöka rätt om det stöd de har rätt till.

Politik är att vilja.

Christer Filipsson, Lennart Skansfors, Anna Lindgren, Ingrid Filipsson, Mikael Enér, Peter Vidberg, Anders Brunnberg, Stefan Holm, John Ellard, Gunilla Siwerth, Tommy Westling, Erika Westling, Birgitta Emilsson

Demokraterna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons