Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vård via videolänk är framtiden

Annons

Öka möjligheterna till vård via nätet, föreslår M. Bilden: Magnus Nyhlén är läkare och grundare av företaget mindoktor.se som ger råd och ställer diagnos via internet.

En modern region (det nya namnet på landstinget) behöver hänga med i tiden. Digitaliseringen av tjänster är en av den starkaste förändringskraften i samhället som påverkar välfärden och sjukvården i en positiv riktning.

Vi moderater har den senaste tiden lagt fram flera förslag för att underlätta för digitalisering i sjukvården. Ett aktuellt exempel är att införa läkarbesök via videolänk där de patienter och läkare som vill kan få testa detta. På flera ställen i vården kan ett fysiskt möte med sjukvården ersättas med en videokonferens med läkaren som har möjlighet att ställa diagnos och förskriva läkemedel. Detta underlättar främst för patienterna och gör deras vardag både enklare och smidigare.

Detta ska vara en möjlighet för de som vill, patienter som föredrar ett fysiskt möte ska självklart få det. Vi vet dock att det finns finns både läkare och patienter inom sjukhusvården som är intresserade av att prova nya digitala lösningar. Detta är redan verklighet på flera ställen i landet, exempelvis i Jönköping och Stockholm.

Vi anser att Västmanland är redo för att ta nästa steg i arbetet för tillgänglighet. Den gamla föreställningen om att tillgänglighet är ett fysiskt möte i ett fysiskt rum är inte längre en absolut sanning. Tillgänglighet kan i många fall lika gärna uppnås genom ett digitalt möte. Andra landsting och regioner har redan kört om oss. De rödgröna har inte hängt med i utvecklingen. Nu är hög tid att prova digitaliseringens möjligheter.

Mikael Andersson Elfgren (M)

Asta Lecklin (M)

Carina Sjölund (M)

ledamöter i Region Västmanlands beredning för folkhälsa och sjukvård

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons