Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vården behöver invandrare

Annons
Vården skulle inte klara sig en enda dag utan invandrare, påpekar skribenterna.

Var tredje läkare och var fjärde tandläkare är utlandsfödd. Även bland sjuksköterskor, undersköterskor, biomedicinska analytiker och andra yrkesgrupper inom vården är antalet utlandsfödda stort. Landstinget skulle inte klara bemanningen en enda dag utan våra invandrare.

Varje vecka anländer nya människor till Västmanland. Många av dem har utbildning inom vården, men saknar språkkunskaperna, och deras utbildning behöver också valideras.

I dag saknas ett tydligt system för validering och språkutbildningarna är för få och för generella.

Därför vill Alliansen satsa fem miljoner kronor på ett integrationsprojekt där landstinget i samverkan med Mälardalens högskola, Migrationsverket och Vård- och omsorgscollege ska validera nyanländas kunskaper och utbildning, samt ge dem snabbare utbildning i svenska med fokus på vårdens terminologi.

Vårdpersonalen ska behärska god svenska, det är viktigt både för patienternas trygghet och för patientsäkerheten.

Många väljare känner en viss oro över framtiden, över vad som ska hända med de människor som vi tar emot och hur jobben ska räcka till. Alliansen menar att en viktig del av lösningen är vård och omsorg.

Vi behöver rekrytera personal inom så gott som alla vård- och omsorgsyrken de kommande åren. En allt äldre befolkning kommer att öka efterfrågan på dessa jobb. Då behöver vi bli fler invånare, som utbildar sig, jobbar och bidrar med skatteintäkter för att klara sjukvårdens finansiering.

Helena Hagberg (FP)

Birgitta Andersson (C)

Malin Gabrielsson (KD)

Tomas Högström (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons