Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför mammografiremiss?

Annons

För sju år sedan skrotades mammografivagnen och de kvinnor som därefter kallades skulle åka till Västerås i stället för till Fagersta, Köping eller Sala.

För att möta den kritik som uppstod talade man om den säkrare digitala tekniken och en utökning med kallelse till undersökning av alla mellan 40 och 74 år. Samtidigt hävdade ansvarigt landstingsråd att den digitala tekniken inte skulle gå att flytta och att det dessutom inte var tänkt att man skulle behöva betala för resorna till Västerås. Båda dessa senare påståenden har dock sedermera visat sig vara felaktiga.

Jag kallades till min första undersökning i Västerås vid 74 års ålder. Efter undersökningen ställde jag frågan om det var uteslutet att kunna få undersökning vid högre ålder. Det svar jag fick var att någon personlig kallelse vid högre ålder inte skulle utgå men att det bara var för mig att själv att ta kontakt och beställa tid.

Den kontakten har jag nu tagit men endast fått besked om att en undersökning vid min ålder i fortsättningen endast kan komma i fråga genom en remiss från min vårdcentral. Vad tillför ett besök hos en familjeläkare i det här fallet? Ingenting så vitt jag kan bedöma. Om så vore – varför finns inte remisstvång i alla åldrar?

Några frågor med anledning av detta: När beslutade man att ändra de rutiner som man uppgav sig ha för några år sedan? Är krav på remiss från familjeläkare rätt sätt att utnyttja resurserna vid vårdcentralerna?

Medlem i Sjukvårdspartiet – Västmanland

Siv Stenås

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons