Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför stoppar ledningen i Skinnskatteberg våra initiativ?

Annons

Anders Olsson, Teatermaskinen, kritiserar ledningen för Skinnskattebergs kommun.

Varför hamnar Skinnskatteberg i botten av alla listor? Varför hamnar min kommun där? Som sämst eller näst sämst?

Jag har bott här nästan hela mitt liv. Gått i skolan här. Deltagit i föreningslivet. Sedan 1990 har jag arbetat med kultur och utbildning i kommunen, de senaste 20 åren som yrkesverksam kulturarbetare och konstnär i Teatermaskinen. Och jag har försökt. Vi är många som har försökt inom många olika verksamheter. Vi har försökt bygga ett samarbete med Skinnskattebergs kommun. För att göra livet bättre för oss som bor här.Men kommunledningen är inte intresserad.

Och det gör mig både ledsen och förbannad. Det här är ju vår kommun. Men det är en avgrund mellan kommunledningen och oss. Vi som bor här, som bygger våra liv här i föreningar och företag, i skola, vård och omsorg. Vi som utgör förutsättningen för att den här kommunen alls existerar. Alla försök vi tagit till samarbete för att dra vårt strå till stacken till Kulturriket i Bergslagen har mötts med totalt ointresse.

Kommunledningen står hellre och stirrar på gravstenen i centrum och väntar på bättre tider, än fångar upp lokala initiativ. Kommunledningen prioriterar hellre företag utifrån än oss som redan bor här. I kommunen slutar tjänstemännen på löpande band.

Vad kan vi göra när varje förslag bara ses som problem? I vår gemensamma kommun som vi alla 4500 invånare är del av. Som vi alla betalar för. Hur kan det vara så svårt?Vad är felet? Många säger att kommunen styrs av en trojka som bestämmer allt. Tre tjänstemän. Och så kommunalrådet förstås.

Och om det är så, hur kan det vara så? Det är ju politikerna som ska bestämma över tjänstemännen. Finns det ingen politisk vilja i Skinnskatteberg? Finns det inga framtidsvisioner i Skinnskatteberg?

Och vad ska vi göra, vi som bor här? Som försöker ta initiativ men effektivt stoppas av tjänstemännen. Vi tänker på vildmarksmässan, Karnevalen, Kulturguide för nyanlända, inflyttningssatsning och en ny folkhögskola istället för den som kommunen slarvat bort. Med mera.

Och kommunen säger nej. Kommunen vill inte göra några kommuncentrala åtaganden. Så nu får ni klara er på egen hand. Vi gör inte mer nu. För min personliga del säger jag det med sorg i hjärtat. Jag har trott på min kommun. Jag har trott på att samarbeta för det gemensammas bästa. Men nu har jag gett upp. Jag vill gärna jobba med människorna som bor här. Men för ledningen av Skinnskattebergs kommun har jag inget förtroende. Ni får göra hur ni vill. Jag är inte med längre.

Vi gör vår framtidskarneval nu. Vi bjuder in alla som bor här att komma och vara med. Vi bjuder in våra europeiska vänner. Alla som vill vara med och skapa en framtid. Vi tänker inte stanna vid likkistan. Vi tror på framtiden för människorna som bor i Skinnskattebergs kommun. En framtid som vi måste bygga tillsammans.

Anders Olsson, Teatermaskinen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons