Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargar utanför Fagersta – hundägare bör vara försiktiga

Annons
Spår efter varg. Bilden är från annan plats.

Undertecknad kunde förra veckan genom spårning konstatera att vargflocken på sju vargar som setts i Åvestbo under tisdagsmorgonen gick över Hjortbovägen mot Rosendals hästhagar. Därifrån gick vargarna över Åvestbovägen och korsade bäcken upp mot Holmbergs hästhagar.

Spåren visade att det fortfarande var sju vargar i flocken när den gick vidare mot Brukshundklubben. Vargarna vek sedan av mot Segerströms såg och hade gått under kraftledningen innan lunchtid för att sedan ta daglega bakom sågen. Under senare delen av eftermiddagen gick vargarna mot Onsjövallen och över vägen till bergtäkten vid Ekorrbacksvägen varefter de passerade Köpingsvägen i riktning mot Kilometerbacken mot Skinnsberg.

Under onsdag hittades inga nya spår ut ur området men på torsdag morgon hittades spår av vargarna på den östra sidan av Onsjön där flocken delat sig och två vargar fortsatte mot Godkärra. Efter cirka 500 meter anslöt sig de fem till utbrytarna varefter flocken cirka 400 meter längre fram vek av söderut mot Morsjön. Vi hittade spåren igen på en skogsväg som går mot Trehörningen/ Orruddsvägen. Vad bra tänker vi, nu är vi av med vargarna för denna gång.

När vi på fredagen jagar älg i området mellan Köpingsvägen/Skinnsbergsvägen hittar vi efter några hundra meter en slagen älg som ätits så att endast älgskinnet återstår. Samtidigt som vi jagar hittas spår av ensam stor varg som går mot Onsjövallen och på eftermiddagen kommer ett nytt spår ut på Godkärravägen och går förbi spåren där de övriga sju vargarna vek av från vägen.

För er som kanske funderar över varför ni på senare tid så sällan ser älg kan jag bidra med en förklaring. Jag har själv under de senaste sex månaderna sett fyra vargdödade älgar i de områden jag beskrivit. Vad jag har lärt mig är att vi idag har en vargstam som ingen har någon kontroll på.

Mycket tyder på att ännu ett nytt revir är på gång att etableras då man kan se revirmarkeringar lite överallt där vargarna dragit fram. I samband med spårningen efter vargflocken hittade jag även relativt färska spår av två lodjur i Hedkärra. Jag satte länsstyrelsens spårare på att följa upp detta men tyvärr kunde inte länsstyrelsens spårare godkänna dem då de inte lyckades bakspåra djuren tillräckligt långt. Jag hade hoppats att få spåren godkända som en familjegrupp men så blev det tyvärr inte då specialisterna tappade spåren.

Till sist skulle jag vilja uppmana alla hundägare att ta det försiktigt när ni är ute med lösa hundar på stigar och småvägar runt Fagersta. Även de som strövar i skogen kanske ska ta sig en funderare. Tänk er själva hur det vore att möta en flock med ett antal hungriga vargar.

Nu ser jag med spänning fram emot den DNA-analys som görs av vargspillningen vi plockat upp i området. Efter helgen bör vi kunna få veta från vilket revir vargarna som strök omkring i Fagersta kommer och om några kanske beslutat sig för att slå sig ner i vårt område.

Stig-Olov, Hedkärra

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons