Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi får aldrig glömma Förintelsen

Annons
Mietek Grocher, 1926-2017

Årets Västmanlänning 2007 och överlevaren, före detta koncentrationslägerfången Mietek Grochers röst har tystnat. Det budskap som han lämnat i betydelsefulla möten och hundratals föreläsningar har lämnat spår och djupa avtryck i oss som haft förmånen att lyssna till honom och fått läsa hans bok ”Jag överlevde”.

Budskapet är starkt och klart ” Låt det aldrig hända igen!” Förintelsen får inte glömmas! Det är en medmänsklig skyldighet för oss att föra budskapet vidare och hjälpas åt att berätta om de fruktansvärda massmorden som nazisterna utförde då sex miljoner judar dog i Förintelsen. Också romer och polacker utsattes för folkmord grundade på rasistiska föreställningar. Därutöver förföljde, fängslade och dödade Nazityskland tusentals andra människor, bland annat många funktionsnedsatta och homosexuella.

Förintelsens Minnesdag den 27 januari samlar människor över hela världen i manifestationer för att uppmärksamma och dela sorgen och vreden över Förintelsen och kommunistiska regimers brott mot mänskligheten. Förintelsen är ett skrämmande exempel på vad som kan hända om vi inte håller debatten om demokrati och människors lika värde vid liv.

Forum för levande historia tillhandahåller ett rikt material i form av filmer, utställningar och länkar till material för spridning och användning för skolor, föreningar och olika organisationer. Det finns också ett kalendarium där olika program redovisas över vad som sker i vårt land. Manifestationer som ger hopp om de goda krafternas genomslag.

Låt oss hjälpas åt att värna våra demokratiska värden så att de nynazistiska stöveltrampen inte får plats i vårt samhälle.

Anita Lilja-Stenholm

Gruppledare, Liberalerna i Fagersta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons