Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi hinner inte med barnen i de allt större grupperna

Annons

Jag har läst de senaste dagarnas insändare om situationen i förskolan i Fagersta, om antalet barn, riktmärken, personalens situation och så vidare.

Jag arbetar själv på förskola i Fagersta och upplever varje dag det som man uppmärksammar i ”Förskoleupproret”.

Den största boven är antalet barn i gruppen. På vårkanten droppar de in, en efter en i en redan full grupp. Man får trolla med knäna för att fixa platser till matbordet, hyllor i hallen och tid och engagemang till ytterligare barn. Dock får man aldrig ekonomiskt bidrag till dessa extrabarn. Nej, pengarna man har får helt enkelt delas på fler.

Man slits hela tiden mellan att vara närvarande med barnen, till att utföra dokumentation, planera verksamheten, göra kvalitetssäkringar, planera utvecklingssamtal, göra stödplaner, arbeta i små grupper med de barn som har särskilda behov, med mera. Varje nytt barn man pressar in kräver många extra moment i verksamheten.

Tiden räcker inte till! Det är för många barn, för många behov som ska tillgodoses. Den pedagogiska verksamheten får lida för att vi behöver pussla ihop dagarna.

Att förskolecheferna skulle vara ovetandes om detta finner jag föga troligt. Dock kan det ju vara så att man inte våga klaga högljutt, då tystnadskulturen i förskolan är stark.

Vad vill jag då ha sagt med detta? Jo, att Fagersta kommun inte skiljer sig från övriga Sverige. Förskolesituationen är precis lika pressad och ansträngd som i övriga landet. Här tror, och vet, jag att många medarbetare håller med.

Trött och sliten medarbetare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons