Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi sitter i samma båt

Annons

Sedan staten Somalia kollapsade 1991 flyttade många somalier ut i världen. De flesta till Kenya, Etiopen, USA, Storbritannien, Sydafrika och Kanada. Somalier hade inget val utan tvingades lämna kriget. Fagersta är en av de kommuner dit somalier kommit under senaste åren. De kom till Sverige för att söka skydd från det kaos som länge rått i vårt forna hemland.

Däremot ser integrationen väldigt annorlunda ut i såväl USA, Kanada, Storbritannien och Sverige. I delar av USA är sysselsättningsnivån hög för somalier. 1 000 företag har startats av somalier utifrån flyktingarnas eget kunnande och utifrån deras egen kultur.

Enligt en rapport av Benny Carlson, professor i ekonomisk historia vid Lunds universitet, har somalierna lyckats i ovan nämnda länder, men inte i Sverige. En av anledningar var arbetsmarknadssystemet, främmande språk, fördomar mot gruppen, till exempel att de är lågutbildade, religiösa och har svårt att komma in på arbetsmarknaden eller i svenska samhället.

Det var inte dumt, tycker jag, att Fagersta kommun tog initiativ att försöka bryta de existerande förutfattade meningarna.

Det handlar inte om att somalierna ska prioriteras eller få mer morot utan om att de ska försörja sig själva och stå på egna ben.

Det är märkligt att diskussionen tidigare handlade om att somalierna är bidragsberoende men nu handlar om att de går före och tar andras jobb.

Arbetslösheten är det stora problemet för både infödda svenskar och invandrare och jag tycker det skulle vara meningsfullt att ställa frågan hur vi löser arbetslösheten tillsammans. Att se samhället som helhet och inte dela eller på att peka en grupp. Om somalierna får riktiga jobb i Fagersta så betalar de skatt och på samma vis som infödda, så vi sitter samma båt.

Även om många av oss bär längtan att återvända inser vi att vi kommer att bli kvar i Sverige. Därför önskar vi att vara en del av samhället och inte bli bemötta som grupp utan som individer.

Mohammad Aden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons