Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vill ha mer än snömos av politiker

Annons
FP 21/2

Så fick vi ta del av en ödmjuk önskan från Socialdemokraterna och kommunalrådet Marino Wallsten. Han vill ha raka puckar, ärlighet och schyssta argument inför kommande val (gudskelov sju månader bort). Städa upp debatten, ber han. Häckla inte "etablissemanget", "så inte split". Så lyder hans önskan. Inga "hotbilder" om nationens upplösning, fortsätter han.

Hur är detta förankrat i verkligheten? Sådär, va. Sossarna är inte buskablyga när det gäller att stämpla motståndare.

Ingen populism, vädjar Marino Wallsten vidare. Tja, det är också ett sätt att attackera en bred väljarbas. Att ta "billiga" poäng är en definition på populism, enligt Wallsten. Att utse andra partier till "syndabockar". Och vidare – "fall inte för kritik av etablissemanget eller dunkla åsikter". Alltså, partier som går med "breda" skrapan är till för att förleda dig. Vi "riktiga" politiker vet att skilja agnarna från vetet. Tro på oss.

Visst, Marino Wallsten har rätt. Det finns rötägg inom politiken. I alla partier. Tyvärr. Så finns det rötägg bland väljare också. Tja, det är väl så samhället ser ut? Vi är en salig blandning.

Nå, M. Wallstens ödmjuka önskan inledningsvis får sin konklusion. Vi (S) har "lyft kommunens blick mot framtiden". Jaha. Bara sådär. Kommunhuset blir fastigheter, hallen får en bubbelpool och Sibylla-kiosk planeras. Och S vill göra mer! Bra. Lite mer agn på betet. Utan att specificera. Men hallå – det är ju politik!

Vidare får vi veta att Marino med ledning har tagit tag i "de jobbiga frågorna". Är inte det politikers uppgift? Att leverera? Och han brer på – "vi tänker utanför boxen". Vad betyder det? Konkret. Formuleringen är gammal som gatan. Vilken box? Vem har ritat in (S) i den boxen? Deras egen fantasi?

Tja, man undrar vad detta diffusa inlägg vill säga, egentligen.

"Vi lovar inte guld och gröna skogar, bara hårt arbete". Låt oss jobba tillsammans! avslutar han. Så vad får vi nu veta? Egentligen inte ett smack. Sorry.

För att bygga för framtiden krävs mer än fromma förhoppningar om städad debatt, och ambitionen att tänka kreativt.

Denna ambition omfamnas av alla partier, oavsett färg. "Folkhemmet" byggdes för nästan 100 år sedan. Det fanns en plan. Just det. För att bygga stabilt krävs en plan, en ritning, rent av en arkitekt. En roll som vilar på kommunledningens axlar.

Rita färdigt, Marino. Berätta konkret om din plan. Snömos finns det gott om. Slipper vi mer sånt? Politiker kan inte kräva respekt och skydd bakom det "etablissemang" de själva tillhör.

Vi väljare avgör om en politiker eller ett parti är värdig vår respekt. Krokodiltårar förändrar inte detta faktum.

Självklart ska en politisk debatt hållas i anständig ton. Där har Marino helt rätt. Den önskan delar jag fullt ut.

Richard Hichens-Bergström

(politisk vilde och demokrat in i märgen)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons