Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi vinner på invandring

Annons

Ibland skrivs det saker på denna sida om att invandringen inte fungerar för det finns inte några jobb och att vi redan har arbetslöshet. Det låter väl rimligt?

Nu fungerar dock inte ekonomin på det sättet. Låt mig ta några få exempel för att visa att bilden är mer komplicerad än så.

Har vi råd med invandring? Det tar ju sex-sju år och ända upp till elva år, innan man är i egen försörjning?

Har vi råd med barn? Det är den motfråga som redan ställts här. Det tar ju i dag cirka 25 år i genomsnitt innan de är i egen försörjning och under hela den tiden ska skattebetarna ställa upp med förskolor och skolor, fotbollsplaner och simhallar, fritidsgårdar och barnbidrag och jag vet inte allt.

Men är det inte för många? Sveriges totala befolkning ökar med cirka 0,7 procent per år. Är det för mycket och för snabbt? Utan invandring skulle befolkningen minska. Och snabbt bli allt äldre. Fram till och med 2025 fyller 1,5 miljoner människor 65 år i Sverige.

Kan någon ge ett enda exempel i världshistorien där ett land med en krympande och åldrande befolkning gått framåt? Ett enda?

Tidskriften Fortune listar varje år de 500 mest framgångsrika företagen i USA. Nästan hälften av dem är startade av invandrare eller barn till invandrare.

En svensk studie visar att om invandringen från ett land ökar med 10 procent så ökar exporten dit med 6 procent och importen med 9 procent.

Det här är bara några exempel på att verkligheten är lite mer komplicerad. Och gillar man inte det så kan man bara blunda för detta eller helt enkelt vägra tro på allt som talar emot de uppfattningar man har. Det står var och en fritt!

Fagersta

Janne S.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons