Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill Åsa Eriksson lägga betong över Olsbenning?

Annons
Olsbenning. Arkivfoto: Nils-Olof Strandberg

Norberg. Läste helt nyss i den lilla publikationen Norbergsbladet där vårt kommunalråd Åsa Eriksson talar till Norbergs folk någon gång per månad genom sin alldeles egna spalt, Åsas spalt.

I den tar nu Åsa Eriksson upp att det nyligen presenterats en utredning av en konsult, anlitad av Norbergs kommun, hur turism och besöksnäring skall kunna utvecklas i Norberg.

Utredningen tar upp att det måste finnas en röd tråd i turismsatsningen. Denna röda tråd skall, enligt vad som framgår av ett tidigare reportage i Fagersta-Posten, vara järnet, den långvariga, tusenåriga malmbrytningen och järnframställningen i Norberg, på samma sätt som Sala har silvret och Falun kopparn, som den röda tråden i sitt varumärke.

Järnet som den röda tråden nämner inte Åsa Eriksson, trots att hon helt uppenbart måste känna till att det är vad som föreslås.

Vad är skälet till detta förtigande?

Kan det vara det att kommunen vill lägga betong över stora delar av området kring Olsbennings bergsmansby, på vars marker världens äldsta masugnsanläggning påträffats, liksom många andra platser för järnframställning och smide?

I denna äldsta och centrala del av Norbergs bergslag, utmärkt som antikvariskt riksintresse, vill nämligen Norbergs kommun, att det skall få uppföras en gigantisk vindkraftspark, med de närmaste verken, 200 meter höga, bara några hundra meter från Lapphyttans gamla anläggning.

Är det av skam över detta kommunala beslut som Åsa Eriksson förtiger järnet som den röda tråden?

Vad anser kommunal-rådet bör var den röda tråden i sammanhanget? Vindkraftens betydelse för Norbergs historia och samhällsliv? Skeppsfart och handel? Sockerbetsodlingen? Jag bara frågar i en stilla förundran över om Åsa Eriksson verkligen tror att det är så lätt att lura väl pålästa och medvetna medborgare.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons