Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wallsten & Johansson: Det finns inga sparkrav i Fagersta

Annons

Än en gång vrider politiker och andra på verkligheten och försöker skifta fokus från vad det faktiskt handlar om, till något helt annat. Inte nog med det, skamlöst försöker man tillskriva personer andra attribut, att det skulle finnas ett dunkelt syfte om att man ”vill dölja konsekvenserna”, eller, om inte det fungerar – så används förminskande ordalag om att motståndare ”är okunniga”. Inte en särskilt nyanserad debatt, eftersom ingenstans finns en tillstymmelse till en redovisning av vad man själv vill.

Den ena dagen handlar det om bildande av bostadsbolag, den andra dagen handlar det om att kommunen ”tvingas till jättebesparing”. Bra exempel på hur begreppet ”alternativa fakta” letat sig in i den lokala politiska diskussionen. En åsikt är ingen sanning. Fakta är inget man kan tycka för eller emot.

När det gäller bildandet av bolag så redovisades alla tankar och syften med det i en tidigare insändare (Fp 28/11 ”Nya bolag – men NVK fortsätter att göra samma saker”). Det finns inget utöver det, hur mycket än politiska företrädare försöker att påstå något annat. I grund och botten finns en vilja att göra saker på samma sätt som 276 andra kommuner.

Fagersta kommun kommer heller inte att tvingas till besparingar om 45 miljoner kronor. Det är falskt. Det finns inga besparingskrav. Sveriges kommuner och landsting (SKL) har i flera framtidsanalyser uppskattat att, om kommunerna gör samma saker år 2035 på samma sätt som idag, så kommer det att behövas en skatteökning på i snitt 13 kronor. Det rör alla 290 kommuner. Säkerligen är de inte intresserade av sådana skattehöjningar.

Det vi gör är att börja kratta manegen, om än sjutton år för tidigt, genom att börja kalkylera för gap mellan kostnader och skatteintäkter i planen. Som kommun måste vi börja vandra på en väg där vi ständigt försöker optimera användandet av skattemedel så att vi får ut största möjliga nytta för kommunens invånare.

Det måste alltså till en omfördelning av medel, nya sätt att tänka och nya sätt att utföra arbetet. Det handlar inte om några neddragningar, det är ingenting som ska stå åt sidan. Vi behöver ta kliv genom exempelvis välfärdsteknologi, digitalisering, ökad grad av samverkan och andra insatser för att arbeta effektivare.

Fagersta kommun står i detta väl rustat, med en stabil ekonomi och en finansiellt stark ställning för att kunna ta sig an denna välfärdsutmaning. Vi har en stark framtidstro och vi känner oss trygga i det, utan vare sig en svartmålad eller skönmålad bild av verkligheten.

Illvilliga politiker bygger ingen framtid.

Marino Wallsten (S), kommunstyrelsens ordförande

Jan Johansson (M). kommunstyrelsens vice ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons