Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Agneta Lokrantz: Glöm inte att städa upp efter dig

Hur är det ställt med folk?

Annons

Den norska hunden Ridder plockar skräp.

Ibland undrar jag hur det är ställt med folk, och då menar jag inte uppenbara galningar som ägnar sig åt terrordåd, mord och sådant. Nej, jag menar händelser i det lilla.

Jag var funktionär på en ryttartävling nyligen, och under en paus passade jag på att kila på toa. När jag öppnar dörren blir jag både brydd och full i skratt: toapappret är slut på hållaren. Och istället för att ta bort den tomma rullen och sätta dit en ny har personen före mig bara ställt den nya på tvättställskanten – som är blöt. Blött toapapper är inte kul att torka sig med. Det hade tagit max tio sekunder att byta rulle. Tio sekunder!

Ett annat exempel är människor som slänger skräp omkring sig var de än går och står. Deras visitkort syns överallt – fimpar, snabbmatskartonger, glasspapper. Jag tror att de allra flesta, som barn, fick lära sig att man inte ska skräpa ner i naturen. Men någonstans på vägen mot att vara vuxen verkar det glömmas bort eller struntas i.

På P4 Västmanland i sommartestade en av programledarna så kallad plogging. Det är när man kombinerar sin joggingtur med att plocka skräp. I inslaget undrade hon vad de som skräpade ner trodde skulle hända - att någon annan skulle plocka upp efter dem?

När jag hörde det kunde jag inte låta bli att frusta till av skratt, för det är ju precis det som händer! Någon annan plockar ju upp skräp som andra har slängt eller tappat. Fast alternativet – att vi skulle låta allt skräp i naturen ligga kvar – vore ju otänkbart. Då skulle vår omgivning ganska snabbt bli en soptipp, med råttor och stank och annat som följd.

Människor som skräpar ner finns överallt och de slänger/tappar skräp både på land och i vatten. Det lär till och med finnas mer plast än fisk i haven! På sina håll i världen syns inte ens sanden på stranden för allt skräp. En val som strandat och dött nyligen hade magen full av plast.

Det känns obehagligt att vi redan i augusti har förbrukat jordens resurser för i år. Ur det perspektivet känns det så onödigt att vi dessutom håller på att göra det svårare för Jorden att förse oss med de resurser vi behöver genom att belasta den med en massa skräp.

Den globala uppvärmningen skulle kunna avfärdas för att den inte omedelbart syns för blotta ögat. Men hallå, plast och annat skräp syns direkt och det borde vara busenkelt att åtgärda - om än tidskrävande: 1) städa upp i haven och naturen, och 2) låt bli att skräpa ner. Alla kan hjälpas åt och det knappast skada att vara mer aktsam om det som är vårt hem och som vi är beroende av för vår överlevnad.

Mer läsning

Annons