Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Än är Polen inte förlorat

Polska nationalistregeringen kan tvingas lugna ned sig

Annons

Det styrande Lag- och Rättvisepartiets grå eminens Jarosław Kaczyński

Det kan gå fort att undergräva demokrati och fria medier. Vårt grannland Polen är ett avskräckande exempel. även om läget är värre i Ungern. Det hävdade journalisten och Polenkännaren Maciej Zaremba nyligen på ett möte arrangerat av Svensk-polska föreningen i Västmanland. Men valet av Donald Trump i USA och hotet från Ryssland kan tvinga det styrande Lag- och rättvisepartiet att byta kurs.

Valet var ett ännu ett exempel på populistiska framgångar. Väljarna var missnöjda med att de ännu låg långt efter Tyskland snarare än att Polen ekonomiskt hade utvecklats tre gånger så mycket som Ukraina sedan kommunismens fall. Den styrande mitten-högerpartiet Medborgarplattformen var enligt Zaremba onödigt snåla med att bygga ut välfärden och skydda fackliga rättigheter.

Det gjorde Lag- och Rättvisepartiets löften om barnbidrag och högre pensioner lockande. Partiet fick bara knappt 38 procent av rösterna, men ändå egen majoritet i parlamentet. Alla vänsterpartier misslyckades med att klara spärrgränserna på 5 procent (enskilda partier) och 8 procent (för valallianser).

Om 0,5 procentenheter av rösterna hade fördelats annorlunda hade Lag och Rättvisa inte fått egen majoritet. Det är slående hur avgörande valsystem kan vara alltifrån Polen till USA.De kan ge partier eller personer makt utan något flertal bland väljarna. Avsaknad av majoritet bland väljarna hindrade inte Lag och rättvisa från att stärka den egna makten efter valet.

Författningsdomstolen sattes i praktiken ur spel, Public servicebolag och kulturinstitutioner förväntas driva en "patriotisk", det vill säga regeringsvänlig linje. Däremot trodde Zaremba inte att yttrandefriheten var allvarligt hotad som i Ungern. Det fanns tillräckligt med självständiga privatägda mediebolag.

Polen visar att även författningar som ska ge maktdelning och hindra maktmissbruk kan manipuleras. Det handlar mer om hur väl förankrad respekten för andra partier och åsikter är i befolkningen. Saknas den kan demokratin sitta löst trots författningsskydd.

Sverige har till skillnad från Polen och USA opolitiska ämbetsmän. Efter valen kan politiker och politiska sekreterare bytas ut, men de allra flesta fortsätter som förut. I Polen kan enligt Zaremba segrarna tillsätta anhängare ända ned till skobibliotekarie. Det svenska systemet ger mer stabilitet.

Polska regeringen har muckat gräl med EU, Tyskland och Ryssland. Sverige framställs som ett ultraliberalt avskräckande exempel.

Efter valet av Donald Trump kan Polen bli mer utsatt och ensamt inför arvfienden Ryssland. Det kan förhoppningsvis tvinga regeringen att närma sig Tyskland och EU.

Mer läsning

Annons