Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Garpelin: Studenten – vår tids passagerit till vuxenvärlden

Det finns ingen återvändo. Något nytt väntar.

Annons
Passageriten existerar! Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX/TT

Solen löser sitt blonda hår över skolgården till rikets äldsta gymnasium. Skolans beskyddare och grundare Johannes Rudbeckius står staty framför domkyrkan. Det är morgonen den 8 juni, dagen för examensavslutning.

När jag går förbi det gamla läroverkets huvudbyggnad och de bägge annexen bekräftas bilden av högtidsdag. Jag möter hundratals uppklädda ungdomar, en del med studentmössor andra utan. På gården finns även något äldre finklädda herrar och damer. Jag tar trapporna upp till hallskolan och finner att många redan kommit. Efter hand fylls ljushallen av rektor, lärare, inbjudna gäster och elever. Stämningen präglas av förväntansfulla och uppspelta ungdomar. Totalt närmare ett tusen personer har samlats, för att inför det stora ögonblicket under en timme lyssna på sång, tal och stipendieutdelning.

Tillställningens huvudpersoner är avgångseleverna. Som nya studenter står de strax på tröskeln till gamla huvudbyggnaden. När de passerar porten genomgår de en metamorfos. Utspringet symboliserar att de lämnar den värld de varit en del av under de senaste tolv åren, skolans värld. Det finns ingen återvändo. Något nytt väntar.

För 100 år sen fann antropologen Arnold van Gennep att främmande kulturer utmärktes av kulturbundna ceremonier. Dessa hade karaktären av passageriter kopplade till övergångar mellan olika stadier i människors liv. Genom passageriterna underlättades t.ex. inträdet till vuxenlivet.

Studentexamen som firades för sista gången för 50 år sen var en sådan tydlig passagerit. År 1968 blåste dock nya vindar. Studentskrivningarna och studentexamen ersattes med centrala prov och slutbetyg från gymnasiet. Studentmössan upphörde som officiell symbol och i min årskull bar endast hälften studentmössa. I denna tid förlorade även konfirmationen i betydelse som viktig passagerit samtidigt som övergångar i förskola och skola osynliggjordes alltmer. Medan vuxenvärlden värnat om att barn och unga inte bör utsättas för tydliga övergångar, så visar min forskning att unga människor istället föredrar övergångar som passageriter.

Det dröjde till 2010 innan begreppet examen återinfördes i form av gymnasieexamen, vilket för eleverna betyder studentexamen. De som passerade genom porten på Rudbecks gamla huvudbyggnad för drygt en vecka sen manifesterade att studenten utgjorde deras passagerit till vuxenvärlden. Detta bevittnades av deras nära och kära som hyllade dem på skolgården. När de sen steg de upp på traktorsläp och lastbilsflak visade de upp sig som studenter inför stadens invånare. Passageriten existerar här och nu!

Anders Garpelin, professor i pedagogik med inriktning mot specialpedagogik, Mälardalens högskola

Mer läsning

Annons