Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Garpelin: Summer Meet mer folkligt än Almedalen

Sverige - under samma himmel

Annons

Summer Meet är en utställning i amerikansk bilhistoria

År 1968 klev dåvarande statsministern Olof Palme upp på ett lastbilsflak i Visby och höll tal för ett hundratal åhörare. Den gotländske lokalpolitiker som var initiativtagare till arrangemanget kunde knappast ha anat den utveckling som skulle ske under de kommande femtio åren. Från att Palme varit ensam talare under flera år har arrangemanget ständigt växt i omfång och betydelse.

Den årligen återkommande Almedalsveckan går av stapeln den första veckan i juli. Visby blir då mötesplats för makthavare inom privat och offentlig sektor. Här medverkar företrädare för näringslivet och samtliga riksdagspartier. Kommuner, landsting, regioner och olika myndigheter finns representerade såväl som mer fristående intressegrupper och lobbyister.

Almedalsguiden på 372 sidor vittnar om att veckan numera lockar närmare 2000 arrangörer, 4000 arrangemang och 40 000 besökare. De totala investeringarna i form av resor, logi, rosévin och finger food såväl som gällande löner och traktamenten för deltagare och arrangörer betalar sig säkert.

Det gäller att stärka sitt varumärke. Alternativet att inte delta är att inte synas med risken att bli bortglömd eller betraktad som någon som saknar ambitioner. Allt övervakas ju av en stor mängd journalister.

I Västerås arrangeras samtidigt Summer Meet (tidigare Big Power Meet) en årligen återkommande rullande utställning i amerikansk bilhistoria som är känd bland bilintresserade långt utanför Sveriges gränser. Här samlas människor i tusental som finner det värt att årligen satsa en semestervecka och sparade pengar för att kunna mötas kring det gemensamma intresset, att beskåda och diskutera renoverade bilar som en Studebaker Golden Hawk från 1956, en Ford Edsel från 1958 eller en Chevrolet Bel Air från 1955. Bakom klenoderna finns hjältarna, stolta människor som utan sponsorering satsat sitt hantverkskunnande, sin uppfinningsrikedom och ett oräkneligt antal timmar av sin fritid.

Stefan Lövén gjorde i år ett intressant val när han som enda partiledare bortprioriterade Almedalen. Han valde istället att besöka människor på andra platser runt om i Sverige. Ett radikalt drag hade varit om vår statsminister under denna resa gjort en Palme genom att hålla tal från ett lastbilsflak någon annanstans i Sverige, som i Västerås under Summer Meet.

Då hade han mött ett annat Sverige, ett Sverige som befinner sig långt från morgonsofforna på SVT eller TV4.

Mer läsning

Annons