Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders Garpelin: Vilka gillar förtätningsfundamentalismen?

Annons

"Störtas skall det gamla snart i gruset"

Ska Sigmahuset rivas?

Lotta Lindstam, en för många av oss västeråsare okänd tjänsteman intervjuades i onsdagens VLT i samband med att hon går i pension. Som stadsbyggnadsdirektör har hon haft en viktig roll som en av arkitekterna bakom den process som lett till att staden alltmer omvandlas till oigenkännlighet.

När jag växte upp under 1950- och 60-talet utmärktes vår stad av att det gamla skulle störtas i gruset. Grävskopor arbetade överallt och lastbilarna transporterade bort hela kvarter av det som hade utgjort citykärnan. Stora gatan breddades och Cityringen skapades. Tre nya varuhus etablerades, EPA, Tempo och Domus, och två gallerior skapades, Punkt och Sigma.

Snabbt utvecklades i Västerås och andra städer en opinion mot rivningshysterin. I Stockholm lyckades man stoppa politikernas våta dröm om att omvandla Gamla Stan till en stapelstad. Delar av centrum i huvudstaden liksom i andra städer föll dock för grävskoporna.

Många sa att vi hädanefter måste vara betydligt mer varsamma om äldre bebyggelse skulle rivas eller grönytor exploateras. Bevarandeprogram upprättades.

Under den senaste tiden har vågen av förtätning lett till att allt åter ses som möjligt att exploateras. Flera karakteristiska Västeråssiluetter är eller har varit hotade, senast Klippan och parken vid Kristiansborgsbadet.

Likt sina uppdragsgivare representerar Lindstam en förtätningsfundamentalism, vilket framgår av hennes testamente/råd till byggnadsnämnden. Det handlar om att bygga höga spektakulära hus, att våga vara visionära och satsa på det som kan uppfattas vara tokigt. Hon vill riva tråkiga byggnader som Sigma och en stor del av husen längs Vasagatan. De bör ersättas med byggnader som sticker ut. Uttalandet ”Lyft blicken och se framåt”, alltså inte bakåt, kan tolkas som att vi ska glömma vårt kulturarv.

Lindstam låter som ett eko av fastighets- och byggnadsnämndens ledande politiker när hon talar om att nagga grönområden i kanten, att försvåra för bilismen och att ökad förtätning skapar ett tryggare boende.

Mot bakgrund av alla de kommentarer jag fått på mina krönikor och de insändare som skrivits i frågan, ifrågasätter jag om det bland västeråsarna finns ett brett stöd för den utveckling som drivs idag. Hur många familjer tror på att deras barn känner sig tryggare i ett tiovåningshus än på ett radhusområde?

Hur många är nöjda med nuvarande trafikplanering som innebär att framkomligheten ständigt försvåras? Hur många vill att det byggs så tätt att det blir svårt för bussar, sopbilar och räddningsfordon att ta sig fram?

Avslutningsvis delges ni ”Förtätningsfundamentalismens international”:

Störtas skall det gamla snart i gruset

Stad, sikta för att till himlen nå

Från mörkret vi bygga mot ljuset

Av glas och betong skall allt bestå

Anders Garpelin

professor i pedagogik Mälardalens högskola

Läs mer:

Debatt: Hans Stackegård: Bra att förtätningseran är över

Debatt: C: Bygg staden inåt eran är över

Mer läsning

Annons