Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders H Pers: Ni är värda varsitt fång tulpaner

Vi måste inte hänga med dygnet runt

Annons
Tulpaner kan vara bättre än nyheterna. Foto: Jessica Gow / TT

Det är mycket begärt att ni ska läsa en julaftonsledare redan två dagar före julafton.

Å andra sidan är det bättre att komma lite för tidigt än för sent. Ni kan förstås också läsa de här raderna i morgon i stället.

2017 har inte varit något vidare bra år för grannsämja och fred mellan människor och länder.

Man tar tidningen ur brevlådan och tänker: Jag undrar var det är värst i världen idag.

Och var blir det värst imorgon? Hur farlig är Putin? Hur galen är Trump? Hur stabila är demokratierna i Europa som vi har växt upp med och varit vana att lita på?

Ingen tidning och ingen forskare vet svaren. Här i vårt sansade, välskötta land har Hitlers ondska kommit tillbaka.

I Göteborg kastar judehatare spränggranater mot ungdomar som samlas för att fira sin stora vinterhögtid i synagogan. I Malmö ropar en samling judehatare att de tänker skjuta alla judar.

Även i Stockholm skändas judar. Vi kan sitta i FN:s säkerhetsråd och tala vackert om fred. Varför kan vi inte hålla rent framför vår egen farstudörr?

Det finns sätt att skapa ro i sig själv. Ett går att få i den hoppets tro som en gång föddes i en enkel krubba i Betlehem.

Ett barn kommer in. Hon gråter. Någon som inte törs skriva sitt namn har skickat ut ett meddelande på nätet och sagt att ditt barn är den mest korkade tjejen i hela skolan.                                  

Har det alltid funnits så här mycken ondska och illvilja ute i världen och alldeles inpå oss? Var det likadant tidigare, fast vi inte visste om det förrän de nya medierna brakade loss?

Vi tycker att vi måste hänga med. Kanske det. Men inte dygnet runt.

Det är inte säkert att vi tänker klarare ju mer vi läser och klickar. Tänk dig att du läser tidningens första sida som vanligt. Vänder blad och fortsätter.

Några sidor fram drar en stor rubrik över hela uppslaget: Läs inte mer just nu. Gå ut i stället och se dig omkring. Då kan du själv bestämma hur du kan göra livet en aning bättre.

Och flickan med tårarna? Ge henne ett fång tulpaner om hon lovar att inte kolla på nätet i jul. Och ge dig själv en bukett på samma villkor. 

Det finns sätt att skapa ro i sig själv. Ett går att få i den hoppets tro som en gång föddes i en enkel krubba i Betlehem.

Anders H Pers,  tidigare huvudredaktör för VLT

Mer läsning

Annons