Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders H Pers: President Twitter svajar

Krönika: Nu börjar marken gunga under fötterna på Donald Trump  

Annons

Börjar Donald Trump bli larvigare än frän?

 Amerikas president har ingen erfarenhet av det politiska spel som i praktiken avgör om hans politiska program ska lyckas eller inte. Hans ursinne märks tydligare för varje dygn som går.Han twittrar osammanhängande på nätterna. Gormar på dagarna. Ljuger och skändar. Säger emot sig själv från ena timmen till nästa.

Amerikaner är rätt vana vid oförskämt språk och råa utspel i politiken. Lyndon Johnson var ingen cockerspaniel. Inte Richard Nixon heller. Men nu det finns folk även i Trumps egna led som uppenbarligen tycker att Trump börjar bli larvigare än frän.

Fotsoldaterna i Vita Huset försöker skydda honom med att, äsch han menar inte vad han säger. Det bara låter så.

Men tidningarna nöjer sig inte längre med det. Inte deras läsare heller.

I den politiska pjäsen i USA ingår att nyvalda presidenter snabbt måste visa att de tänker infria sina häftigaste kampanjlöften omgående. Annars gör deras väljare uppror på TV och Twitter.

Därför brukar färska presidenter packa in så många drastiska reformer de kan i sina första budgetförslag till kongressen. Det gjorde Donald Trump också förra veckan.

Han och rader av hans republikanska partikamrater över hela landet gick i höstas till val först och främst på att avskaffa Obama-care, den omvälvande sjukvårdsreform som Demokraterna drev igenom under president Obama. En blandning av olika slags försäkringar och betalningsformer.

Många amerikaner har sjukförsäkring genom sina arbetsgivare. Men Obama-care har räddat miljoner människor som tidigare inte hade en rimlig sjukförsäkring.

Republikanerna i kongressen har försökt lägga ner Obama-care i åratal. Den luktade socialism. Kostade skattebetalarna för mycket.

Särskilt skattebetalare som hade gott ställt. Hela reformen var helt enkelt värdelös. Men de hade inte röster nog i Washington för att döda reformen.  Nu har Republikanerna majoritet i båda kamrarna. Dags att slå till.

Det gjorde Trump också i sin budget förra veckan med ett ganska suddigt alternativ som stänger ute miljoner vuxna och barn i familjer med svag ekonomi. I gengäld kostar det en del skattebetalare mindre.  

Trump kan ha slagit till för hårt. Det finns lågavlönade och arbetslösa väljare även i republikanernas valkretsar och redan nästa år måste en rad republikanska kongressledamöter vinna i mellanårsval hemma för att kunna hänga kvar i Washington.

Därför börjar de dra öronen åt sig och vill hellre ha en mjukare reform som inte slår så hårt mot folk som har det kärvt. Men mjukisarna i partiet retar upp hårdföra konservativa kolleger med gott om pengar till mediekampanjer på hemmaplan.

Det artar sig till hårda manglingar.

Hur intresserad är Donald Trump egentligen av att knega i Washingtons politiska snårskog? Kanske han trivs så bra med att bluffa i medierna att han överlämnar hästjobbet åt de politiska proffsen. Så länge de ställer upp.

Trump kan dra mattan undan fötterna på sina egna ministrar och trampa på skickliga medarbetare ett tag till. Men han är på väg att besanna det gamla amerikanska talesättet:

Du kan lura en del människor några gånger. Men du kan inte lura alla människor alla gånger.Särskilt inte Angela Merkel. Miljoner människor såg henne ta hem spelet mot Trump när de möttes framför TV-kamerorna i Vita Huset i helgen. Helt enkelt genom att inte verka imponerad.

Donald Trump kunde inte riktigt tåla att den kompakta lilla damen från Tyskland var lika säker på scen som han själv ville vara.

Läs också: Journalister och Trumpväljare i samma båt?

Mer läsning

Annons