Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det kan bli dramatiskt i Frankrike

Bra att François Fillon gillar Storbritannien

Annons

François Fillon tog en oväntad ledning i kampen om att bli borgerliga franska Republikanernas presidentkandidat.

När valet i USA är över (nåja nästan) närmar sig franska presidentvalet.

Nästan fyra miljoner röstade om vem som ska bli de borgerliga Republikanernas presidentkandidat. Det franska valsystemet har en första omgång, där det brukar vara gott om kandidater. Om ingen får 50 procent av rösterna går de två med flest röster vidare till en avgörande omgång.

Om ett större parti har flera kandidater i första omgången finns risken att röstsplittring gör att alla faller bort. Därför har både Republikaner och Socialister egna val där de ska utse partiets kandidat.

Det är bra att fråga väljarna direkt, men också riskabelt. Alla som betalade två euro och lite allmänt skrev under Republikanernas mitten-höger värderingar fick rösta. Så anhängare till andra partier kan ha gått med för att påverka vem som blir motståndarpartiets presidentkandidat.

Nu fick François Fillon 44 procent av rösterna och är favorit att vinna andra omgången mot Alain Juppé. Tidigare presidenten Nicolas Sarkozy slogs ut.

Fillon beskrivs som en fransk ”Thatcher”, Han vill sänka skatter, liberalisera, minska antalet offentligt anställda, och är konservativ i moralfrågor som samkönade äktenskap.

Högerns kandidat väntas i den avgörande omgången ställas mot högerpopulistiska Marine Le Pen, som känner sig uppmuntrad av Donald Trumps seger i USA. Vänstern ser ut att vara uträknad.För Sverige är det viktigt att någon annan än Le Pen vinner, det är stökigt nog redan nu i EU och världspolitiken. Fillon är anglofil, vilket borde öka möjligheterna att EU och Storbritannien kan sluta ett bra avtal om det brittiska utträdet. Det ligger i Sveriges intresse.

Däremot är Fillon för en mjukare linje mot Ryssland. Det kan bli bekymmersamt. Det mesta går just nu president Putins väg.

Artikeln finns också på ledarbloggen, där den kommenteras.

Mer läsning

Annons