Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter Trump-segern – nu måste försvaret stärkas

Samling i Sverige krävs efter att Donald Trump vann valet

Annons

Sverige kan få det besvärligt med Donald Trump som president.

Opinionsmätarna, valanalytikerna och spelbolagen hade fel. Donald Trump blir USA:s president. Gång på gång har styrkan i högerpopulistiska partier och budskap underskattats.

Fler av deras väljare tycks antingen låta bli att svara eller svara felaktigt på opinionsmätningar. Kan vi alls längre lita på opinionsinstituten?

Svenskars intresse för USA-valet kan ibland te sig överdrivet. Men den här gången fanns goda skäl för intresset, valet av Donald Trump kan ha stora och allvarliga konsekvenser för Sverige.

Trump säger sig inte tro på växthuseffekten och han har fått röster från väljare i gamla koldistrikt på löftet att åter satsa på kolet som energikälla. Han vill helst dra sig ur det efter långa förhandlingar upprättade Parisavtalet. Kongressen får Republikansk majoritet i både senat och representanthus, vilket underlättar för Trump att lägga om president Obamas klimatpolitik.

Det gör att arbetet för att minska den globala uppvärmningen minst sagt försvåras och kan riskera att stanna av. Sverige och EU behöver stå fast vid avtalet och fortsatt satsa på insatser för miljö och klimat. Men det kan bli mycket svårare med Trump.

Den nye presidenten har fått kritik för att byta åsikt och "skjuta från höften". Men när det gäller frihandel har Trump varit konsekvent sedan 1980-talet.

Han har alltid varit emot friare handel och hävdat att den leder till förlorade jobb i USA. Till skillnad från andra områden har presidenten också mycket att säga till om när det gäller handel och handelsavtal.

Så risken är påtaglig att Trump säger upp handelsavtal och inför nya tullar. Andra länder lär svara. Det kan sluta med ett handelskrig.

Det skulle slå hårdare mot Sverige än mot USA. Sverige exporterar 50 procent av BNP, USA 18 procent.

Minst 1,5 miljoner jobb i Sverige är enligt ekonomen och tidigare riksdagsledamoten (L) Carl B Hamilton beroende av slutlig efterfrågan i USA. Trumps handelspolitik skulle kunna hota många jobb i Västmanland.

Sveriges säkerhetspolitiska läge kan allvarligt försämras. Trump har uttryckt sig positivt om Rysslands alltmer aggressive president Vladimir Putin och även svävat på målet om Natomedlemmar, i varje fall så länge de inte stärker försvaret, ska få skydd om de blir attackerade.

Den för Sverige, oavsett om vi är med i Nato eller inte, avgörande amerikanska motvikten till Ryssland i vårt närområde kunde gå förlorad.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger käckt att det fanns förberedelser för om Trump skulle vinna. Det verkar yrvaket och mer än så kan behövas.

Vid tänkbara yttre hot brukar det vara en styrka att de statsbärande partierna gemensamt tar ansvar. Löfven bör kalla till samtal.

I detta oroliga och osäkra läge behöver Sverige närma sig Tyskland och verka för att Storbritannien får ett bra Brexit-avtal. Vidare behöver försvaret stärkas, och då handlar det om betydligt mer än vad som hittills har beslutats.

Från runt en procent av BNP till två procent. Det är mycket pengar, men nu är det allvar.Sverige kan behöva bli mer som Finland: Höj garden och (tyvärr) sänk tonläget.

Ledaren finns också på ledarbloggen, där den går att kommentera.

Mer läsning

Annons