Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få elever att sluta skämmas över nakenhet, i stället för att bygga duschbås

Nymoralism är på modet

Annons

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Två av tre skolelever i Västmanland duschar inte efter skolgymnastiken, rapporterar Sveriges Radio. Som skäl anges bland annat att elever tycker det är jobbigt att visa sig naken. I Västerås bifölls nyligen en vänsterpartistisk motion om att införa duschbås i skolorna, för att underlätta för eleverna. Men duschbås är inte rätt lösning. I stället behöver nakenheten avdramatiseras.

För ungefär åtta år sedan kämpade feminister i nätverket "Bara Bröst" för att kvinnor ska kunna bada topless i kommunala simhallar. De anklagades för att väcka anstöt, men kämpade på. I nätverket fanns bland annat miljöpartister. I dag har topless-feministerna tystnat i politiken, och miljöpartister lägger i stället förslag om att införa könsseparata tider i badhusen.

Nymoralism är på modet. På Djupadalsbadet i Kumla berättade en mamma tidigare i år att hennes femåriga dotter av en badvakt hade blivit ombedd att ta på sig bikiniöverdel (NA, 26/7). Den lilla flickan "blev helt förvirrad och förstod ingenting".

Barn sexualiseras även av kvinnotiderna på badhusen som blir allt vanligare. Efter fyra års ålder är till exempel inte pojkar välkomna under kvinnotiden på Lögarängsbadet i Västerås. Signalen som skickas är att inte ens pojkar bör se avklädda kvinnor.

Varför anses det integritetskränkande om någon ser en naken i skolduschen?

Könsseparation och duschbås cementerar förlegade attityder. Även om man slipper ett problem i det korta loppet - som att eleverna inte duschar eller att tjejer är rädda för att trakasseras på badhuset - skapar förslagen bara ökad laddning kring nakenhet.

I synnerhet kvinnlig nakenhet. Som feminist blir jag bedrövad. I stället för att införa fler "flexrum", det vill säga omklädningsrum som inte delar upp efter kön, kräver förment progressiva partier separata badtider och duschbås.

När Vänsterpartiet i Västerås föreslog duschbås för skoleleverna motiverades det med att "många ungdomar känner sig obekväma med att vara avklädda i sammanhang där flera ser dem". Partiet hävdade att det är jobbigt att bli jämförd, kanske till och med retad, och skrev i motionen att barn och unga har rätt till "integritet".

Men varför känner sig unga obekväma? Varför görs inte mer för att stoppa eventuell mobbning? Varför anses det integritetskränkande om någon ser en naken? Vad kan vi göra för att stärka unga tjejer? Vart tog "Bara Bröst"-feminismen vägen? När barn och unga skäms för att duscha är något allvarligt fel.

I stället för att befästa förlegade värderingar, och ta till enkla "lösningar", borde skolledningar och vuxna motarbeta skammen kring nakenhet. Barnen har inget att skämmas för. Upprepa det tills det sitter.

Mer läsning

Annons