Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Futtiga projekt biter inte mot arbetslöshet

Lägre ingångslöner behövs

Annons

Näringsminister Mikael Damberg (S)

Sverige har de högsta minimilönerna och den lägsta andelen enkla jobb i västvärlden. Vi har världens mest sammanpressade lönestruktur i den nedre halvan av inkomstskalan. Det leder till hög arbetslöshet bland utlandsfödda, och borde ge politiker i alla partier huvudvärk. Men regeringens svar är offentliga jobb och några projekt.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) avfärdar lägre ingångslöner och skriver att regeringen ska satsa på "5 000 moderna beredskapsjobb i statliga myndigheter" (4/12, SVD). Det kommer även satsas på "att fler matchningsaktörer ska utvecklas", meddelar ministern. Tillväxtverket får i uppgift att främja projekt för nyanlända och långtidsarbetslösa.

När tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt (M) nämnde att arbetslösheten är låg bland "etniska svenskar mitt i livet" fick han kritik för ordvalet. Reinfeldt hade dock en poäng i att det finns stora skillnader; bland utrikesfödda är arbetslösheten nästan tre gånger så hög än bland inrikes födda. Det stora gapet i sysselsättning mellan just utrikes och inrikes födda får Sverige att sticka ut i internationella jämförelser.

Utanförskapet, som det heter på partipolitiska, har som bekant ett högt pris.

Det finns förstås många utlandsfödda med hög utbildning, och det görs insatser runt om i landet för att snabbt få till exempel nyanlända läkare i arbete. Men nästan hälften av alla flyktingar som kommer till Sverige saknar gymnasiekompetens, och den gruppen behöver stå i fokus för arbetsmarknadspolitiken. Utanförskapet, som det heter på partipolitiska, har som bekant ett högt pris.

Enligt Terence Fell, statsvetare på Mälardalens högskola, hör drygt 20 procent till underklass i Västerås (5/12, VLT). Gruppen har svårast att få arbete och sämre hälsa. Liknande mönster finns runt om i hela Sverige.

Från vänsterhåll krävs höjda bidrag, när fokus borde ligga på att människor ska få arbete. En något lägre lön, ett första steg in på arbetsmarknaden, är bättre än fortsatt arbetslöshet. LO och facken har hittills sagt tvärt nej till lägre ingångslöner. Regeringen behöver dock väga in fler aspekter än enbart fackens.

Statsminister Stefan Löfven gick till val på att "Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU". Menar regeringen allvar med det duger inte lite duttande här och där. Lyssna på Finanspolitiska rådet, OECD, EU-kommissionen och IMF, som samtliga pekat på behovet av lägre ingångslöner.

Vi har gått om USA i andel utrikes födda och den svenska modellen behöver uppdateras, om inte den stora klyftan - mellan "etniska svenskar mitt i livet" och utlandsfödda - ska bestå.

Mer läsning

Annons