Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kajsa Dovstad: Bra välfärd bättre än julklappspeng

Skattepengar ska användas där de gör bäst nytta

Annons

Är pengar till julklappar bästa sättet att hjälpa fattiga barn?

I vår tid utfärdar den socialdemokratiska välfärdsstaten ett löfte om att alla barn ska få julklappar. Många av Sveriges kommuner delar ut extra bidrag – så kallad julklappspeng – till familjer med försörjningsstöd. Det är varken rättvist mot de som arbetar eller en klok hantering av skattepengar. Ge i stället barnen en bättre framtid.

Den här texten skrivs en jul när man inte kan se fattiga barn på gatorna, men när polisen saknar resurser att utreda mord, när socialsekreterare inte orkar med sitt arbete och när försvaret nästan är helt bortbantat. I Sverige 2016 finns mycket att prioritera. Utgiftspost måste ställas mot utgiftspost och tyvärr finns det ganska många saker som är viktigare än julklappar.

Västmanlands kommuner har valt olika strategier. Medan Köping inte har någon officiell julklappspeng beviljar Västerås 443 kronor extra per barn i hushåll med försörjningsstöd. Kommunen delar också ut ett lika stort sommarlovsbidrag. En familj med tre barn - i det här sammanhanget räknas alla under 18 som barn – kan alltså inkassera 2658 kronor extra per år.

Arbete är den grund varpå samhället vilar, men vinsten av att skaffa sig ett arbete blir betydligt mindre i en kommun med välutvecklat bidragssystem. Även föräldrar som arbetar heltid kan, särskilt om man är ensamstående, ha svårt att ge julklappar för över 400 kronor per barn. Ändå ser sig kommunpolitiker som välgörare när de tar skatt från de som går till jobbet för att ge bidrag till de som går hemma.

Vanliga arbetare får ingen bonus bara för att det är jul - varför ska det vara annorlunda för bidragstagare? Grunden för en fungerande privatekonomi är sparande och planerande.Precis som alla andra kan personer med försörjningsstöd lägga undan lite eller sprida ut julklappsköpen över året. Försörjningsstödet inkluderar redan kostnader för lek och fritid - Utsatta har det rätt mycket bättre än på Karl-Bertil Johnssons tid.

Måste det offentliga ska stå för julstämningen när många frivilligorganisationer redan delar ut både julklappar och julklappsbidrag? Västerås kommun kontrollerar inte ens att pengarna verkligen går till barnen. Föräldrarna kan köpa alkohol eller spela på kasino utan att någon bryr sig.

Den bästa julklappen utsatta barn kan få är en bättre framtid. Den skapas av en bra skola, ett tryggt samhälle och eget ansvarstagande.

Plåster-på-såren-klappar kan inte ersätta en fungerande välfärd. Det finns inget vackert i att människor med mössan i hand ska be kommunen om pengar för att kunna fira jul. Låt oss stanna upp och ställa oss frågan om barnen skulle bli bättre hjälpta av andra prioriteringar.

Mer läsning

Annons