Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kajsa Dovstad: Vladimir Putin skjuter sig själv i foten

Klart att rysskräcken ökar med Rysslands provokationer.

Annons

Putin har sig själv att skylla för att den antiryska opinionen växer i västvärlden.

Relationen mellan västvärlden och Ryssland blir allt mer frostig - vissa bedömare talar om ett nytt kallt krig. Ryssland anklagar både västerländska politiker och vanliga medborgare för att sprida ett obefogat rysshat. Men under Vladimir Putins styre har Ryssland både invaderat grannländer och försökt påverka val i andra länder. Den västerländska skepticismen mot Ryssland är knappast överdriven: Putin sköter svartmålningen av sitt land bra själv.

I USA har uppgifterna om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet till fördel för Donald Trump fått ledande republikaner att dra åt sig öronen. Viljan att försvara det amerikanska folkets rätt att själva välja president är - lyckligtvis - större än motståndet mot ärkefienden Demokraterna.

I slutet av juli röstade den amerikanska kongressen igenom nya sanktioner mot Kreml. Förslaget stöddes av en bred majoritet av både demokrater och republikaner. Trump skrev under sanktionspaketet, trots sin uttryckliga vilja att hålla sams med Putin.Den ryska reaktionen kom omedelbart: 755 amerikanska diplomater utvisas från landet. Därmed har relationen mellan två av världens mäktigaste länder nått nya bottennivåer. Det är helt och hållet Rysslands fel.

De senaste åren har Kreml tagit både två och tre steg tillbaka på vägen från kommunistisk diktatur till liberal demokrati. De sovjetiska stormaktsambitionerna har återkommit. Ryssland har invaderat Georgien och Ukraina och uppträtt hotfullt mot andra närliggande länder, däribland Sverige.

De senaste åren har Kreml tagit både två och tre steg tillbaka på vägen från kommunistisk diktatur till liberal demokrati. De sovjetiska stormaktsambitionerna har återkommit. Ryssland har invaderat Georgien och Ukraina och uppträtt hotfullt mot andra närliggande länder, däribland Sverige.

Ryska stridsflygplan flyger så nära svenska att det finns risk för olyckor. De senaste åren har försvaret, som på 1980-talet, tvingas massa resurser på ubåtsjakt. Det är ingen vild gissning att det är Ryssland som regelbundet kränker svenska farvatten. Men det mest oroväckande är Rysslands intresse av att påverka demokratiska processer i andra länder. Ryska trollfabriker arbetar effektivt med att sprida hat och desinformation på nätet.

När Ryssland agerar som de gör är det inte konstigt att svenskar blir rädda. Nato-motståndet krymper i takt med att Ryssland blir allt mer aggressivt. Ändå anklagar Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev svenska medier för att överdriva. “Rysskräcken sitter långt inne i svenskarnas hjärnor” säger han i en intervju med Sveriges Radio (1/10-16). Vill Tatarintsev bota svenskarnas ryssofobi finns en enkel medicin: Sluta kränka svenskt territorium och låt bli att försöka manipulera svensk demokrati.

Egor Putilov, en rysk journalist med förfalskad identitet, lyckades få jobb på Sverigedemokraternas riksdagskansli och tillgång till riksdagens slutna mötesrum. Sverigedemokraterna har, liksom andra högerextrema partier runt om i Europa, oroväckande kontakter med ryska intressen. Exempelvis finansierade ryska pengar Marie Le Pens franska presidentkampanj. Den gången lyckades inte Kreml - Le Pen förlorade.

På andra sidan Atlanten menar de amerikanska underrättelsetjänsterna FBI, CIA och NSA att Putin gav order om att hjälpa Trump till presidentposten, och svartmåla hans motkandidat Hillary Clinton. Huruvida det amerikanska folket hade valt Trump utan rysk hjälp får vi aldrig veta.

Det är inte konstigt att den antiryska opinionen växer i västvärlden. Den som är för triggerhappy riskerar att skjuta sig själv i foten - vilket Putin nu får erfara.

Mer läsning

Annons