Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Pihl: Ge polisen bättre vapen innan någon dör

Alternativ mellan batong och pistol behövs

Annons

Hur ska polisen bäst beväpnas?

I måndags sköt polisen skarp verkanseld under ett ingripande i Rinkeby i nordvästra Stockholm. Polisen skulle gripa en efterlyst person vilket resulterade i upplopp och kravaller. Flera butiker plundrades, en fotograf misshandlades av ett tiotal personer, bilar sattes i brand och maskerade män kastade sten mot poliser.

Situationen var så hotfull att en polis kände sig tvungen att skydda liv och hälsa genom att skjuta mot angriparna. Verkanseld är något annat än varningsskott. Det avlossas i nödvärn. Syftet är att träffa angriparen.

Nu träffades inte den aktuella stenkastaren. Men han hade kunnat bli det. Kanske avlidit. Polisen som sköt, som känt sig så hotad att han varit tvungen att ta till det hårdaste medlet, hade kunnat bli träffad av stenkastaren och till och med mist livet.

Polisen hade inte full kontroll över situationen. Man var tvungen att dra sig tillbaka och återvända flera gånger med förstärkning. Under några timmar hade gängen kontroll över stadsdelen.

Polisen måste helt enkelt bli bättre på att hantera sådana här situationer. Om man menar allvar med att minska gängkriminaliteten och narkotikaförsäljningen måste man klara av situationer likt den i Rinkeby. Och för det behövs bättre utrustning. För att undvika dödsskjutningar måste det finnas ett alternativ mellan batong och pistol.

Nästa år ska Polisen starta en försöksverksamhet med elpistoler. Efter påtryckningar från Polisförbundet har myndigheten gett med sig. Elchockvapen kan vara effektivt, men det finns en stor risk att de inte genererar avsedd effekt. Om elpilarna inte träffar gärningsmannens kropp på rätt sätt kan en riktigt farlig situation uppstå.

Bättre då att använda sig av gummikulor, som den amerikanska polisen har. Angriparen blir skadad och slagen till marken som av ett rejält basebollträ, men risken för dödlig utgång är inte alls lika stor som att skjuta någon med tjänstepistolen. Därtill är det orimligt att polisen inte är utrustad med vattenkanoner som snabbt kan skingra folkmassor.

Mer läsning

Annons