Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Pihl: Räkna inte ut den viktiga basindustrin

Både start-ups och basindustri behövs

Annons

. Basindustrin står fortfarande för en stor del av Sveriges export.

Alla älskar tech start-ups. Politiker talar sig ofta varma om trend­iga företag som driver den digitala utvecklingen. När musikströmningstjänsten Spotify påpekar ineffektiva skatteregler lyssnar Centerledaren Annie Lööf såväl som ledarsidor.

Och visst är det viktigt att skapa ett företagsklimat som uppmuntrar till innovationer. Men trots utvecklingen av kreativa näringar har produktionen och exporten av varor inte spelat ut sin roll.

Industrin är fortfarande en viktig motor i Sveriges tillväxt. Det menar fackförbundet Unionens basindustrirapport, som har undersökt basindustrins betydelse i Värmland, Bergslagen, Mälardalen, Dalarna, Uppland och Gävleborg. Skogsindustrin, gruvsektorn samt stål- och metallverk­en står för en femtedel av landets export.

Men självklart påverkas de klassiska näringarna av den tekniska utvecklingen. Att folk inte köper papperstidningar och böcker i samma utsträckning längre, utan läser nyheterna på en surfplatta, påverkar pappersindustrin. Konkurrensen från Kina slår mot hela Europa.

För att garantera Sveriges ställning som exportnation måste man alltså ha en balanserad inställning. Land­et kan varken förlita sig helt på tjänstesektorn och nya start-ups, eller för den delen 1900-talets industriproduktion. I stället måste man utveckla båda del­arna.

Sveriges basindustri är, till skillnad från vad som ofta påstås, inte alls uträknad. Än blir trä till papper runtom i landet. Landets stora malmresurser har potential att utvecklas. Men för att så ska ske behövs reformer.

Som så ofta handlar det till stor del om utbildning. Här är det viktigt att före­tagen har tillgång till rätt kompetens. För att så ska se måste lokala yrkesutbildningar och näringsliv samarbeta i högre utsträckning.

Dessutom måste de anställda ges möjlighet att utbilda sig under hela livet för att svara upp mot ökade kompetenskrav. Före­tagen och det offentliga såväl som individen måste ta ansvar för att säkra anställningsbarheten.

Rent politiskt är energi en nyckelfråga. Sverige måste ha en långsiktig energiplan. Här finns inte mycket utrymme att favorisera enskilda energislag som är trendiga för tillfället. Tillgången till energi måste säkras till konkurrens­kraftiga priser.

Och för att kompetenta människor ska vilja jobba i industrin måste de vilja bo på de orter där basindustrin finns. En urholkad offentlig service på mindre orter kan på lång sikt hota tillväxten.

Varken Socialdemokraterna eller app-entreprenörerna byggde Sverige starkt. Det var människor som förädlade skogen och malmen.

Även om digitaliseringen och globaliseringen sätter andra villkor kommer träd och mineraler vara en vikt­ig del av svensk export en god tid framöver. Ekonomin blir alltmer tjänstebaserad, och självklart ska politikerna främja de nya näringarnas framväxt.

Men glöm inte bort basindustrin. En miljösmart, högteknologisk och effektiv industri säkrar Sveriges tillväxt även i framtiden.

Mer läsning

Annons