Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Pihl: Se till att må gott medan du lever

Besatthet av dieter leder inte till ett hälsosamt liv

Annons

Är det verkligen friskt att vara besatt av mat?

Nyårslöften om att börja träna och äta sundare är vanliga så här års. Många är tillbaka i gamla hjulspår redan vid påsk medan andra lyckas hålla ut.

Varför är vi så besatta av vad vi stoppar i oss?

Enligt en undersökning Svenska Dagbladet nyligen genomfört uppger en tredjedel att de långsiktigt eller ibland följer en diet. Populärast är LCHF-dieten, följt av periodvis fasta och vegetarianism.

Dieter går i trender. På 1980-talet var det fettfritt som gällde. I stället öste man på med socker och förtjockningsmedel. Folk blev dock ändå allt fetare. Och antagligen lite olyckligare, eftersom fettfri yoghurt smakar som något man kan täta lister med.

På 2000-talet var lågkolhydratkost på modet, tillsammans med idéer som raw food och glutenfritt.

Men de flesta modeidéer dör efter ett tag. Lättmargarin och bönpasta är helt enkelt inte gott i längden.

Många religioner har matregler. Man kan välja bort animalier av djuretiska skäl, eller för att man vill minska sin klimatpåverkan. Vill man gå ner i vikt är det rimligt att äta mindre och hälsosamt.

Men varifrån kommer denna sekulära besatthet av att totalförbjuda vissa livsmedel? Vissa går så långt att de tror att Livsmedelsverket är manipulerat av den onda brödindustrin.

Kanske kommer dietentusiasmen ur ett behov av att vägledas av normsystem. När religion spelar mindre roll, och moral mest verkar handla om politik, fyller kosten ett tomrum.

En religiös person kanske säger att den som följer profeten kommer till himlen. För en LCHF-anhängare blir priset inte ett evigt liv, men ett långt. Många dieter öppnar också dörren för visst frosseri: Skippar du bara sockret kan du äta hur mycket fett som helst och kan strunta i måttlighet och dygd.

Enligt kalvinismen är det på förhand bestämt vilka som når evig salighet. Kanske är det en god idé att inspireras av Calvin i sin kosthållning.

Trots att man kan påverka sin livslängd mycket genom att undvika transfetter är det ändå ett faktum: Har man dåliga gener så har man. Bättre då att försöka njuta lite innan man lämnar jordelivet.

För övrigt har fransyskorna lägst BMI i Europa. Frankrike är känt för sina långa, välsmakande och sociala måltider.

Det är mer hälsosamt än att smygäta en Snickers när dieten pressat ned blodsockret, både för kroppen och för själen.

Mer läsning

Annons