Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karl Beijbom: Samhällskontraktet måste respekteras

Revorna i välfärden blir allt större och allt fler

Annons
Finansminister Magdalena Andersson (S) och statsminister Stefan Löfven (S). Hur går det med samhällskontraktet? Foto: Lars Larsson / TT

Stefan Löfven upprepar ofta, nästan som ett mantra: ”Den svenska modellen skall utvecklas, inte avvecklas.” Begreppet ”den svenska modellen” handlar egentligen om kollektivavtal, arbetsfred och en lönebildning som parterna på arbetsmarknaden kommer överens om. Men i Stefan Löfvens retorik innebär begreppet att allt som S vill och står för utvecklar den svenska modellen - och att allt som oppositionen vill och står för innebär att den svenska modellen avvecklas.

Mitt svar till statsministern: ”Det svenska samhällskontraktet skall respekteras, inte brytas.” Låt mig förklara vad jag menar.

Vi som har varit yrkesverksamma efter andra världskriget har betalat världens högsta skatter på arbete. I gengäld har vi varit utlovade världens bästa välfärd. Detta har utgjort det svenska samhällskontraktet.

Det har funnits efterkrigsår då vi faktiskt har haft världens bästa välfärd. Att vi slapp två världskrig under 1900-talet var förstås en fantastisk ”konkurrensfördel” jämfört med länder i Europa som två gånger på ett halvsekel fick resa sig ur ruinerna. Men - i dag ser vi hur revorna i den svenska välfärden blir allt större och allt fler.

Alldeles för många går ut högstadiet utan behörighet att få börja på gymnasiet, den grundutbildning som krävs för att få jobb i dag. Vi har minst antal sjukhussängar per invånare i hela EU. För att komma upp till EU-genomsnittet skulle vi behöva fördubbla antalet vårdplatser. Vi har minst antal poliser per invånare i hela EU - samtidigt som antalet inbrott, våldtäkter, skjutningar och gängkriminalitet bara växer.

När den kommunala skolan ofta erbjuder kaos i klassrummet, mobbning på skolgården och ständigt nya obehöriga lärare som vikarier - då väljer föräldrarna en skola där det är tyst i klassen, där eleverna är snälla och där de behöriga lärarna skänker eleverna den kunskap de har rätt att kräva. Till exempel Engelska Skolan, med över 100 000 barn i kö.

640 000 svenskar har en privat sjukvårdsförsäkring, eftersom de inte litar på samhällets vård. Ibland betalar arbetsgivaren försäkringspremien, och den anställde betalar tillbaka med lägre lön. Gruv 12:an i Kiruna och deras röda sympatier är väl kända. Även Gruv 12:an misstror den offentliga vården - och har i avtal med arbetsgivaren LKAB fått igenom att alla medlemmar i gruvan har en privat sjukvårdsförsäkring.

Krisen i den landstingsdrivna sjukvården kan inte illustreras bättre. En ojämlik vård med stora skillnader i kötid, patientsäkerhet och vårdkvalitet beroende på vilket landsting du tillhör. Och sämst är sjukvården i Dalarna, Jämtland, Västernorrland och Norrbotten - alla styrda av S!

Stefan Löfven kan fortsätta att upprepa sitt mantra att den svenska modellen skall utvecklas, inte avvecklas - samtidigt som allt fler blir fattigpensionärer, kompetensbristen inom förlossningsvården och socialtjänsten växer, ungdomspsykiatrin går på knäna och antalet sjukskrivna för utmattningsdepression har sexfaldigats sedan 2010.

Tilliten från oss här nere till dom däruppe är och förblir den grundpelare som en levande demokrati bygger på, fri från populism och extremism. Det svenska samhällskontraktet måste respekteras, inte brytas.

Karl Beijbom, bokförläggare

Mer läsning

Annons