Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsten att slå av och leva med livet

Klipp banden till den elektroniska overkligheten

Annons

Fullt upptagen av det egna livet. Foto: Anders H Pers

Hon står alldeles stilla bredvid mig. Hon lyser upp hela rummet där jag sitter och knackar ord på min platta maskin.

Nu ser hon på mig och ler. Jag ler tillbaka.

Vi har känt varandra i många år. På senare tid har vi kommit varandra närmare.

Hon förstår precis vem jag är och jag börjar förstå bättre och bättre vem hon är. Hon kommer från en liten ö i Grekland och hon har släktingar runt om Medelhavet.

Hennes systrar dansar ringdans kring träden på Cypern.  Ändå har hon lärt sig att leva med vintern här i Västmanland.

Hon tittar aldrig på tv-nyheterna. Hon vill inte bli ett offer.

Hon ser kanske lite förstrött på en tidning om den råkar ligga framför henne.  Facebook? Aldrig.

Hon är fullt upptagen av att leva och dela med sig av sitt eget liv.  Hennes namn är Cyklamen och hon står i en liten mässingsbunke som blänker i vinterljuset här på fönsterbrädan.

Nu ser jag på henne igen och tänker så här: Hur bra mår vi egentligen av att sekund för sekund, minut för minut, dag efter dag, natt efter natt, vecka efter vecka, vår efter vinter, höst efter sommar försöka hänga med allt vad som skrivs och fotograferas, ropas och förfalskas i medierna?

Man mår inte bättre av att blunda för verkligheten. Och visst är det sant att den som vänder ryggen åt allt som händer är lättare att föra bakom ljuset än den som håller ett öga på vad som sker, hur ruskiga händelserna än är.

Men den riktiga verkligheten är den verklighet vi själva har inpå livet. Den verklighet vi ser, hör, känner, andas och känner doften av.

En verklighet med våra egna skratt och våra egna tårar, våra egna sanningar och våra egna lögner. Varje gång vi lämnar den verkligheten riskerar vi att förlora en bit av den och av oss själva.

Den som blir slav under ögonblickets rapporter och skvaller i de aggressiva medierna kan till slut förlora greppet om sitt eget liv. Ungdomar här och utomlands plågar varandra med hat och lögner på nätet.

Många tonåringar bryter samman och ber om hjälp att för komma tillbaka till den riktiga verkligheten.  Även vuxna människor låter sig drivas bort från den riktiga verkligheten och förlorar kraften att vara sig själva.

Det har nu gått så långt att många vuxna hellre läser falska än sanna rapporter på nätet. De vet att vad de läser är lögn. Men de tycker att lögnerna är mer spännande och klickar bort sanningen.

Tidningsfolk är inte alltid Guds bästa barn men tidningar har åtminstone utgivare som kan ställas till svars för vad som står i bladen. Det har inte Facebook & Co. Där är vi vinddrivna.

Låt oss klippa banden till den elektroniska overkligheten och istället knyta banden till vår riktiga verklighet. Med våra egna erfarenheter av vad som är värt att veta i livet kan vi hjälpa ungdomar att skilja mellan lögn och verklighet.

Vi kan lära dem stänga av och vara tillsammans med Cyklamen och oss andra istället. Vi behöver alla något att hålla oss till.

För många av oss är en väg framåt den hoppets tro som en gång föddes i en enkel krubba i Betlehem.

Mer läsning

Annons